Турция плаши с мощна бежанска вълна, тъй като преследва свои собствени цели. Една от тях е създаването на една зона на територията на Сирия,на границата в Турция, в която да бъдат разположени големи бежански лагери. В една такава зона обаче  ще никнат различни престъпни елементи- от обикновени крадци до най- различни терористични организации. Там ще е ядрото на една минитерористична държава, а също така и гара разпределителна. Сирия няма да го позволи. Съюзниците -също. Това е мечта на Ердоган, която няма да се осъществи. Ако той действително търси изход - трябва да се намери политическо и мирно решение на проблема в Сирия. За тази цел държавите от Близкия изток трябва да спрат да финансират терористите. Ако им спрат кранчето в рамките на година Сирия ще разчисти терористични гнезда и бежанци няма да има. 

Така председателят на организацията сирицийте в Пловдив д-р Малек Насер коментира писмото на турският премиер Ахмет Давутоглу до премиера Бойко Борисов за предстояща вълна от 7-8 милиона бежанци. 

Какво ще се случи ако 5 000 бежанци пристигнат в Пловдив, кой подпали конфликта в Близкия изток, има ли опасност войната в Сирия да се превърне в Трета световна  и какво е бъдещето на Европа? Отговорът на тези въпроси в предаването "Актуално" на Трафик ТВ.