Уиски за над 500 000 лева дегустират в Пловдив през уикенда. Това се случва по време на първия по рода си фестивал в Източна Европа.  Той предоставя достъп до над 200 стари и редки, колекционерски бутилки уиски. Най-скъпото от тях е оценено на 10 хиляди лева. 

10 милилитра от това 50-годино уиски струват 140 лева. То е произведено през 1965 година, разказва Асен Станев, който е един от организаторите на фестивала. 

Уискита на възраст между 30 и 50 години имат възможност да опитат посетителите на това първо уиски шоу. Дестилатите идват директно от държавите с най-дълги традиции в производството на любимата на милиони напитка -  Шотландия, Ирландия и  САЩ, както и страната, правеща фурор в последните години в производството на уиски -  Япония.

В Пловдив пристигна и световноизвестният уиски критик Джим Мъри, който всяка година оценява стотици видове уискита. Само за последната година англичанинът Джим Мъри е дегустирал и оценил 1265 вида уиски. 

Всеки, посетил фестивала в неделя между 13 и 17 часа на деветия етаж на хотел Империал, ще участва в томболата за бутилка от легендарния 15-годишен GlenDronach.

Видеорепортаж - Илиян Велков и Авел Бялков: