Багер влезе в незаконното сметище в квартал Остромила, за чието създаване, запълване и превръщане в клоака TrafficNews.bg писа неколкократно. Какво обаче прави там? Според очевидци от съседните сгради машината засипва с пръст и пясък боклуците. От районното кметство и Общински инспекторат обаче са категорични, че багерът само избутва и пресова боклуците, за да бъдат извозени. 

Отдалеч имения, отблизо клоака – двойният лик на новите тузарски квартали на ПловдивГраждани, строителни фирми и институции си прехвърлят топката с боклук

Наш репортер препрати информацията до надлежните институции, които незабавно изпратиха свои служители. Така на мястото на нерегламентираното сметище извършиха проверка екипи на ОП "Чистота", на Общински инспекторат и на служители от отдел "Екология" към район "Южен". 

"Инспекторите, които направиха проверка на място, са разговаряли с работниците, които са работили на терена. Те са им обяснили, че не разполагат с достатъчно време, за да съберат отпадъците и да ги извозят, затова им е дадена още една седмица отсрочка", заяви директорът на Общинския инспекторат Ангел Славов. Всъщност сметището се е разгърнало върху два частни парцела, като собственикът на единия е издирен и му е издадено предписание да изчисти терена си в рамките на 14-дневен срок, който приключва днес. Оказва се, че законната притежателка на мястото е дала съгласието си боклуците да бъдат изсипвани там, а сега е помолила и за още една седмица време да ги премахне. Собственикът на другия парцел пък бил неоткриваем, така че поне засега там изчистването се намира в Параграф 22. 

"В момента се извършват дейности по разчистване и заравняване на терена. Следим ситуацията отблизо, като крайният срок да извършат дейностите е 13 март", обеща директорът на общинското ФБР Славов. 

Пловдивчани, които живеят в района обаче подозират, че тези камари боклуци ще се превърнат в могила, която ще остане там като паметник. Те обясниха, че в последните 10 дни на същото място е имало изхвърляне на боклук от строителната фирма "Българстрой", което са документирали.

Директорът на ОП "Чистота" Иван Стоянов потвърди за TrafficNews.bg, че на собственика на терена действително е издадено предписание, като от предприятието ще продължат да следят казуса. 

TrafficNews.bg ще се свърже с изпълнителя на строителните дейности в комплекса в близост - "Българстрой", за да чуе и неговото становище, а на 13 март екип на медията ще направи проверка на място. 

Ето и действията на багера днес, които внесоха смут в гражданите, принудени да живеят на метри от сметището:

Ето и "методологията", по която терените на Остромила бяха превърнати в сметище: