Над 900 от всички 1400 жители на панагюорското село Попинци са се подписали в протестна подписка срещу намеренията за проучване и добив на полезни изкопаеми в региона. Хората смятат, че селото лежи върху златни залежи, към които апетити са имали различни компании през годините. . Акционерното дружество „Асарел Медет" подготвя сондажни дейности, с цел бъдещи инвестиционни намерения. Това обаче притеснява местните, които се опасяват от екокатастрофа.

„Ако този връх се разработи, последствията не са само за Попинци, а и за населението по поречието на реките. Замърсяват се водите. Луда Яна ще го отнесе до Пловдив може би и докъдето стигне”, казва Христина Даскалова, която живее в населеното място. 

Хората настояват за чиста природа, въздух и вода.

Подробностите - вижте във видеото: 

 

Сондажните работи и самият добив на мед ще става в две местности, които са на километър и половина над селото. Това ще се отрази и на земеделието, категорични са местните. От фирмата, получила разрешение, заявиха, че на този етап ще извършват единствено проучвателен процес. Те твърдят, че не очакват да открият златни залежи, а само медни руди. Жителите на Попинци са категорични, че ще спрат машините с живи вериги.