Премиер, кмет и областен управител умуваха заедно как да затворят ринга на околовръстното шосе на Пловдив и така за първи път транзитното движение да бъде изнесено от града. Това се случи днес по обед. 30 минути преди пристигането на премиера Борисов, кметът на Пловдив Иван Тотев получил лично от него обаждане по телефона. По спешност на място с мотори пристигнаха градоначалникът и депутатът от ГЕРБ Атанас Ташков, които имали намерение да се разходят до Батак. След тях с автомобил на място дойде областният управител Здравко Димитров, а едва след премиера, дегизиран с шапка с козирка пристигна и кметът на Асеновград Емил Караиванов. 

„За нас изграждането на тази отсечка не само завършва Околовръстния път, но и решава проблема с трафика и износването на пътната мрежа в Пловдив”, заяви кметът Иван Тотев след срещата с премиера. 

Новият проект ще съпътства изграждането на пътя Пловдив – Асеновград. Паралелно с реконструкцията на пътя убиец, ще се проектира и изгради нов лъч на Околовръстното шосе, който да се свързва с пътен възел Скобелева майка. Това стана ясно по време на инспекцията на премиера Бойко Борисов на пътя Пловдив – Асеновград, предаде репортер на TrafficNews.bg.

По предварителни оценки цената на новия лъч в едната лента ще струва около 7 милиона лева за 6 км участък. Трасето ще свързва Родопите с магистрала Тракия. 

Градоначалникът показа откъде ще минава пътят – през земеделски земи на територията на община „Родопи“. Бойко Борисов пък заяви, че са изградили много пътища и магистрали през полята и това няма да е пречка.

Още по темата - вижте във видеото на ТРАФИК ТВ:

„Ще направим продължение на Околовръстното, което да  се свързва с надлез „Скобелева майка“, за да може трафикът, идващ от Родопите, да се пренасочва през алтернативния път“, коментира министър-председателят. 

Още във вторник ще започне полагането на новата асфалтова настилка на пътя Пловдив – Асеновград, заяви изпълнителят на проекта инж. Юлиян Инджов. Той за пореден път изказа мнение, че проектът ще бъде направен предсрочно – до края на годината.

Премиерът изрази задоволство от темповете на работата по трасето, по което ежедневно минават над 24 000 автомобила.

„Строежът на пътя Пловдив-Асеновград върви с добри темпове. Като направиш нещо ново веднага се вижда старото, ненаправено. Околовръстното шосе е на повече от 40 години, а Пловдив е от градовете с най-голям икономически растеж и бизнесът, и износът с тировете е огромен“, заяви Борисов.

„Индустриалните зони около града се разраснаха значително и със съществуващото шосе сме осигурени основно запад София и интермодалния терминал. Но в посока изток – Бургас и на север Варна, Шумен и Велико Търново движението минава през града, тъй като е най-удобния маршрут“, посочи кметът.

„Прекрасно е, че заедно с премиера търсим решение на общите проблеми на града и както той спомена Пловдив е един от градовете, който генерира значителна част от БВП на страната“, допълни той.

По проект на Околовръстното шосе и Асеновградско ще бъде изградено кръстовище с кръгово движение. Бъдещата пътна връзка – продължение на Околовръстното и връзката с пътен възел Скобелева майка преминава през земеделски земи, за които ще бъде стартирана процедура за отчуждаване. По този начин трафикът, който ида от Родопите в посока столицата и морето няма да преминава през Пловдив.

Паралелно с това ще се работи и по изграждане на локалните платна, успоредни на Асеновградско шосе, за да може хората, които работят в Тракия икономическа зона, да имат по-лесен достъп до производствените компании, разположени по оста Пловдив-Асеновград. 

Възможността за изграждане на пътна връзка Асеновграско шосе - Скобелева майка - магистрала „Тракия“ обсъдиха на извънредна работна среща министър-председателят Бойко Борисов, кметът на Пловдив инж. Иван Тотев, областният управител Здравко Димитров и кметът на Асеновград Емил Караиванов. На срещата присъства и народният представител от ПП ГЕРБ инж. Атанас Ташков.

Те разгледаха на картата на Пловдив участъкът от околовръстния път, който все още не е изграден и който е необходим за извеждане на движението на тежкотоварни автомобили от града.

„Строежът на пътя Пловдив-Асеновград върви с добри темпове. Като направиш нещо ново веднага се вижда старото, ненаправено. Околовръстното шосе е на повече от 40 години, а Пловдив е от градовете с най-голям икономически растеж и бизнесът, и износът с тировете е огромен“, заяви премиерът Бойко Борисов. От инспекцията стана ясно, че строителните работи вървят в срок и до края на годината е напълно възможно успоредният път на сегашното Асеновградско шосе да бъде готов.

„Осигуряването на кръговото кръстовище и връзката с магистралата е изключително важно за безопасно преминаване“, добави премиерът.

Според кмета на Пловдив Иван Тотев изграждането на тази отсечка не само завършва Околовръстния път, но и решава много градски въпроси от гледна точка на натовареност на трафика, износване на пътна мрежа, така че стартирането на работата по този проект е важно.