Остров Тасос е най-близкият гръцки остров до България и затова е любима дестинация на българските туристи. Красивият остров се намира само на 315 км от Пловдив и крие десетки райски плажове. 

Един от тях е Салиара, който се намира на източното крайбрежие на Тасос, на около 5 км южно от плажа Макриамос. Наричат го Marble Beach ("Мраморният плаж") и това име не е дошло случайно - заради белия пясък и белите мраморни камъчета по дъното, водата има уникален бяло-син цвят и напомня за водата на брега на тропически остров. Дори в най-горещото време пясъкът е хладен, заради мраморните късчета в него.

Разположен е в малък и уединен залив и ако не знаете къде да го търсите, няма да го видите случайно отстрани на шосето, докато пътувате. За да стигнете дотам, първо трябва да намерите входа на хотел Makryammos Bungalows, разположен на плажа Макриамос. Отстрани до входа започва неравен черен път, поемате по него.

Черният път продължава около 5 км, карайте бавно, защото дупките са големи (за ниските коли изглеждат още по-големи). Няма накъде да се отклоните и след известно време пълзене ще видите Салиара отвисоко. Ще забравите за офроуда веднага щом видите водата. 

Преди Салиара е бил напълно див и посещаван от много малко хора, но от няколко години през силния сезон има и чадъри с шезлонги.

Източник: feelgreece.com