Строителни дейности в една от винарските изби в Старосел притесниха жители на селото. Читатели на PlovdivNow.bg сигнализираха, че от няколко дни собствениците на изба „Стема” изсипват неправомерно купища пръст в коритото на реката, която минава през центъра. „В момента във винарната се прави нова дегустационна. Вместо да бъде извозвана с камиони, пръстта от изграждането й се изхвърля в реката”, алармираха жители на Старосел. Според тях това е с цел да се пестят средства, тъй като за извозването бизнесмените трябвало да приготвят около 2 000 лева.

Репортерската ни проверка на място установи, че действително пръстта е изсипана край реката. Теренът е собственост на винарска изба „Стема”, намираща се на метри то водата. „Изграждаме подземен склад за съхранение на вино. В момента правим подпорната стена, след което пръстта ще бъде прибрана”, обясни Иван Берберов, един от собствениците на избата.

Той разказа, че също така се почиства коритото, което е обрасло с дървета и храсти. Често местните изхвърляли там и битови отпадъци. „Кметството отпусна 3 хил. лв., а ние предоставихме нашия багер. Разбрали сме се с багериста да изчисти цялостно реката. Поели сме ангажимент занапред да поддържаме тази част от коритото, която минава покрай нашия терен. Често ни посещават чужденци и се срамуваме от тази гледка, реката е в безобразно състояние ”, обясни Берберов. 

Според него до края на следващата седмица строителните дейности ще приключат и пръстта ще бъде прибрана.