Ще се реализира ли поне от приоритетните проекти на Пловдив за 2019 година? Тези въпроси изникнаха по време на обсъждането на бюджета днес. В изключително емоционална реч, кметът Иван Тотев заяви, че мечтите на Пловдив са по-големи от реалностите. Той обясни, че за следващия мандат ще има готови проекти за 200 млн. лева, за които ще трябва да се търси финансиране. 

Със сигурност тази година ще са готови площад „Централен” и подлезът на „Гладстон”, на 26 септември трябва да е откриването на Голямата базилика.  През лятото се очаква и галерията на улица „Гладстон”. Пари и проект вече има и за многоетажния паркинг в район „Западен”.

Проблеми обаче има по стадион Пловдив. След анонса, че градските власти възнамеряват да махнат пистата, за да го направят футболен стадион, клубовете по лека атлетика скочиха.

„Стадион „Пловдив“ ще го стартираме, когато изясним цялостната концепция. Предстоят още разговори и с министъра на младежта и спорта. По стадиона вече може да се работи, след като беше направен проект, който включва общо 11 етапа за реконструкция. Изисквания на големите футболни турнири е да няма писта за бягане на съоръжението, като имаме алтернативен стадион за това. Проведохме разговори с проектантите, според които не може да се увеличи капацитетът на местата. Но дали ще бъде направено това, колко ще струва инвестицията, това е тема на дебат, който в момента тече”, каза Тотев.  По думите му след 6-7  месеца ще има яснота как да се постъпи със стадиона и ще се направят нужните корекции в бюджета, ако има зелена светлина. По същия начин стоят и нещата с  проекта за 51-метров плувен басейн до басейна „Младост“, които да бъдат свързани и да са част от един цял комплекс. Проектът е за 11 млн. лева, а в бюджета е заложен 1 млн. лева.

Три са останалите имоти за отчуждаване за „Модър-Царевец” там вече тече поръчка за избори на изпълнител и градските власти се уверени, че може да стартрат дейностите още тази година. В бюджета за 2019-а също има заложени един милион лева за дългоочаквания подлез.

Още за емоционалната сесия днес - в линковете: 

Кметът: Оставям проекти за 200 млн. лева за следващия мандат, може да се търси нов заемИван Тотев избра по-различно представяне на бюджета в изборната година

Предрекоха трети мандат за Тотев, той обаче мисли как да кара мотор с кмета на „Западен”Управляващи и опозиция си мереха мостовете, булевардите и тоалетните

Приеха бюджета на Пловдив, поставят основите на големите проектиФинансовата рамка за 2019 година е 341 милиона лева

ГЕРБ и БСП си броят членовете на БКП, един от тях се разкри пред Общинския съветВихър Захов бил по принуда в Българската комунистическа партия, искал да се развива като офицер