Началникът на Първо районно управление е изпратил становище за преразглеждане на удълженото работно време на резиденция "Алхемиста" , собственост на д-р Невен Енчев край Белащица. Повече от година жители на Белащица се оплакват от непрестанен шум, фойерверки след полунощ, силна музика и нарушаване на нощната тишина от гостите на комплекса. След серия жалби и публикации в TrafficNews.bg, скандалът стигна и до национален ефир, а възмущението на местните жители стана тема на предаването "Господари на ефира".

Разрешителното за удължено работно време е издадено от кмета на Община "Родопи" Пламен Спасов, след положителни становища на Началника на Първо районно управление в Пловдив Петър Тодоров и кмета на селото Цветанка Читакова.

В тази връзка TrafficNews.bg изпрати запитване до директора на Областната дирекция на МВР - Пловдив, с въпрос ще бъде ли отнето удълженото работно време на комплекса. Ето и отговора, който получихме 

По повод Ваше запитване до пресцентъра на ОДМВР – Пловдив, свързано със сигнали на жители на село Белащица за нарушаване на нощната тишина от ресторант на резиденция в района, Ви уведомяваме следното:

На 04.02.2015 г. от Първо РУ е издадено Становище за удължено работно време на къща за гости и ресторант в землището на село Белащица -Резиденция “Алхемист Фон Голденбург”. Г-н Невен Енчев, собственик и управител на стопанисващата фирма, е  предупреден писмено, че при констатиране на нарушения на нощната тишина и на обществения ред в и около обекта, както и присъствието на малолетни и непълнолетни в него, следва да бъдат наложени санкции на основание Закона за здравето, Закона за закрила на детето и Наредба № 1 за поддържане и опазване на обществения ред, чистотата и общественото имущество на територията на Община Родопи, включително и отнемане на разрешението за работа на обекта.

На основание чл. 11 от Наредба № 1 за поддържане и опазване на обществения ред, чистотата и общественото имущество на територията на Община “Родопи” – Пловдив, на 11.02.2015 г. кметът на общината е издал Разрешително за работно време на горецитирания обект, от 07.00 ч. до 04.00 ч. от понеделник до неделя включително. 

В Първо РУ са регистрирани два случая на сигнали за нарушения на нощната тишина със силна музика от резиденцията, като събраните материали от проверките са изпратени на кмета на Община “Родопи”, за вземане на отношение по компетентност и преразглеждане на издаденото разрешително за удължено работно време:

На 09.09.2016 г. екип на районното управление се отзовал на обаждане на спешен телефон 112.  На място служителите са снели  писмени обяснения от пълномощника на г-н Енчев и управител на обекта. На последния е съставен протокол за предупреждение по чл. 65, ал.2 от ЗЗМВ да не се допуска вдигането на шум, смущаващ спокойствието на обитателите в жилищните сгради на територията на с. Белащица във времевите диапазони 14.00. - 16.00 ч. и 22.00 -06.00 ч. през зимния период и 14.00-16.00 ч. и 23.00-06.00 ч. през летния период.

На 25.06.2017 г., в периода от 23.15 ч. до 24.00 ч., на телефон в оперативната дежурна част на Първо РУ са позвънили шестима различни податели. При проверката служителите са констатирали нарушение на нощната тишина, за което на  управител на заведението е издадено писмено полицейско разпореждане, а впоследствие и акт за неизпълнението му, съгласно чл. 4 от ЗМВР.

Междувременно общинските съветници от ФОРОР внесоха искане за извънредна сесия на община „Родопи” заради скандала с хотела на д-р Невен Енчев. Те задават редица въпроси към кмета на общината Пламен Спасе за изясняване на случая с Белащица.

„Коалиция ФОРОР желае на извънредната сесия да се изнесат документи и други материали, от които да е видно какво е накарало кметът на община Родопи и кметът на с.Белащица да разрешат подобно работно време, защо се работи в полза на един единствен човек и защо се нарушава нормалния живот и гражданските права на останалите живущи.

Настояваме  на извънредната сесия да получим отговори от кмета на община Родопи, както и от подчинените му служители от общинската администрация, отговарят ли на истината изнесените в предаването „Господари на ефира“ твърдения на жители на с. Белащица, че срещу протестиращите граждани се действа със заплахи от страна на администрацията, изпращат им се масово проверки за незаконно строителство и други.
Ако кметът на общината не намери отговори на въпросите ни, съветниците от ФОРОР ще поискаме оставка на инж.Пламен Спасов”, пишат от коалицията.