В пловдивските дружества на Синдикалната федерация на служителите на МВР (СФСМВР) започнаха обсъждания на въпроса за евентуален регионален протест.  Вчера стана ясно, че се планира голям национален протест между разглеждането на първо и второ четене на законопроекта на Министерски съвет, който беше внесен преди седмица в Народното събрание.

В него наред със структурната реформа,  се предвижда и намаляване на част от привилегиите за новопостъпилите служители в МВР след 1 януари 2017 г.

Обезщетението при напускане на системата за полицай, назначен преди тази дата, ще се запази в размер "до 20 месечни работни заплати", докато обезщетението за всички бъдещи държавни служители ще падне до максимум от 12 заплати. Новият проект предвижда и намаляване на годишния отпуск на униформените от 30 на 25 дни.

"Има още много недомислици в самия закон, който не беше съгласуван със синдикатите. Ние изпратихме наши становища, но те не бяха взети под внимание. Ако законът бъде приет в този вид на улицата ще има не полицаи, а пъдари" коментира за TNS. bg зам. председателят на СФС МВР Борислав Мазнев. 

Това е вторият опит за ограничаване на щедрите социални привилегии на служителите от МВР, след като през ноември финансовият министър Владислав Горанов "изненада" системата със съкращения през проекта за Бюджет 2016.

След неколкодневни протести и блокади на пътищата в София и цялата страна, полицаите успяха да си извоюват отлагане на промените.

TNS.bg