Само на 50 км от Пловдив се намира пещерата „Добростански бисер”. Въпреки близкото разстояния, малцина са чували за нея, а още по-малко са я посещавали. Причината е, че до преди няколко месеца пещерата беше затворена за туристи.

Това вече не е така – съоръженията, които се намират вътре са обновени и влизането  е напълно безопасно. Пещерата се намира само на 5 километра от асеновградското село Добростан.

 

Край него има повече от 200 карстови пещери, но „Добростански бисер” е единствената, която е пригодена за посещение. Местните хора я познават като Ахметьова дупка. Ако обичате разходките може да оставите автомобила си в селото и да се разходите пеша до пещерата, в непосредствена близост до нея се намира и хижа „Марциганица”.  

Топ 10: Най-известните лековити извори, които са съвсем близо до Пловдив СНИМКИ

До пещерата се стига от хижата за около 15-20 минути. Пътеката  не е добре маркирана и тръгва от самата хижа.Табела със стрелка за посоката има до хижата, след това се следват указателните за табели хижа Пашалийца.

Вратата към Родопите се намира само на 45 км от Пловдив СНИМКИ

През последните години пещерата тънеше в забрава, заради липса на средства. Вандали изпотрошили част от сталактитите и се стигнало до затварянето й за посещения за дълъг период от време.  Освен това осветлението е било разбито, част от желязното стълбище - откраднато, а обектът е станал опасен. След продължителни ремонтни дейности сега всичко е обновено и очаква посетители. Над входа на пещерата има изградена малка къща, която сега е вход. Старият вход на пещерата е запазен, но е затворен с решетка.

„Добростански бисер” е пропастна пещера с дължина 3-4 км. Все още част от залите й не са проучени.

Освен много сталактити, сталагмити и сталактони в пещерата има още едно красиво образувание, наречено Комина. Представлява вертикална кухина, дълга поне 100 метра, по стените на която има красиви варовикови утаявания.

Името на пещерата Ахметьова дупка е свързано с местна легенда от времето на турското робство. Докато събирал данъци от околните села, турчинът Ахмед ага поискал да му сготвят нещо вкусно. Поднесли му свинско със зеле. Ахмед ага си облизал пръстите - толкова му харесало. Когато по-късно разбрал, че е ял свинско, той побеснял и решил да запали селото. Местните селяни обаче го причакали и го убили, а тялото му пуснали в пещерата.

Пещерата е изключително красива,а много от образованията в нея напомнят за Леденика.

Източник:  „101 отбивки”

Две красиви екопътеки и китно родопско село на 60 км от Пловдив СНИМКИ