Петролният бос Иван Тобиев бе освободен от ареста, след като се призна за виновен и плати част от сумата, която според обвинението дължи на държавата. Бизнесменът и двама негови служители бяха задържани през февруари по обвинение в данъчни престъпления и пране на пари. 

Припомняме, Тобиев е организатор на разкрита схема за продажба на горива „на черно”.  Обвинен е в укриване на акциз в особено големи размери - 1 600 000 лева. Заедно с него са привлечени като обвиняеми Зорница Благоева и Радослав Илиев.

Спрямо Иван Тобиев е повдигнато и обвинение за пране на пари – за това, че в периода  26.11.2015 г. - 25.01.2016 г., в град Пловдив, при условията на продължавано престъпление, е извършил финансови операции с имущество – пари на обща стойност 1 852 645 лв., за което е знаел, че е придобито чрез тежко умишлено престъпление.

Предвиденото от закона наказание за обвинението в извършване на данъчно престъпление е лишаване от свобода от две до осем години и конфискация, а за обвинението в пране на пари - от три до дванадесет години лишаване от свобода и глоба от двадесет хиляди до двеста хиляди лева.

Днес Тобиев се яви в съда с двама нови адвокати- Кирил Николов и Георги Кутрянски. Междувременно петролният бос се е признал за виновен и е внесъл 200 000 лева от дължимата сума. На везната натежа и факта, че съпругата му трябва да бъде оперирана, а няма кой да гледа двете им деца. 

Адвокатите представиха и голям брой търговски договори на дружествата на Тобиев, по които плащанията са блокирани. "Как ще се издължи към държавата, ако не работи и фирмата му фалира" , попитаха адвокатите. 

В крайна сметка Окръжният съд промени мярката за неотклонение на Тобиев от арест в парична гаранция. 

TrafficNews.bg