Плащането на акциз в размер на 1 600 000 лева е избягнал собственикът на бензиностанции "Арена " Иван Тобиев. Той бе арестуван през февруари заедно със служителите си Зорница Благоева и Радослав Илиев. Срещу Тобиев, който е известен в бранша с прякора Ото Мото, е повдигнато и обвинение за пране на пари. По време на разследването, след първоначалния арест, прокуратурата е събрала данни за още нарушения. Открити са доказателства за фиктивни доставки на гориво на още две фирми. Така сумата е нараснала с още 200 хиляди лева.

"Установено е , че към фирмите няма извършени доставки. Те не са имали реални взаимоотношения" коментира апелативния прокурор Красимир Папаризов.

Свидетел по делото е разказал за схемите и за това, че Тобиев е плащал на отделен счетоводител, който да поддържа счетоводството по фиктивните договори.  Когато обаче той видял размера на оборотите се уплашил и отказал да ги обслужва. Прокурорът също така заяви, че по делото има данни , че Ото Мото e имал информация за предстоящия си арест и се е опитвал да търси протекции в НАП. Също така е пробвал да окаже влияние на свои служители, за да дадат определени показания. 

 Като собственик на акцизен склад Тобиев е продавал стандартно и „оцветено“ гориво. Оцветеното е за нуждите на земеделски производители и на него се плаща по 50 лева акциз на 1000 литра. Разликата с акциза на стандартната нафта е сериозна – цели 600 лева. Според прокуратурата Тобиев е е подавал към митницата информация за товари с оцветено гориво, но към посочените обекти са пътували празни цистерни или цистерни с минимално количество оцветено гориво. Камионите са пътували до Калековец, Говедаре и Капитан Димитриево, където имало сушилни. 

Днес бизнесменът се яви с нов адвокат в съда, който защитаваше и тримата задържани. Димитър Аврамов контрира обвинението, че няма достатъчно доказателства , а никой от арестуваните няма намерение да бяга. Тобиев и служителите му поискаха по-леки мерки, но Апелативния съд ги остави зад решетките. 

TNS.bg