Влакчето, което ще ни вози от подножието на Бунарджика почти до паметника на Альоша, тръгва официално след две седмици. Това стана ясно днес, след като Общинският съвет в Пловдив гласува цената на билета в една посока. Срещу 1 лев пловдивчани и гости на града ще могат да се порадват на превоза по алеите на тепето. 

Припомняме, че туристическото влакче в само част от мащабния проект за вдъхване на нов живот на хълма на стойност над 2 милиона лева. Закупуването му се случи чрез отделна обществена поръчка, която бе спечелена от "Балканстар рекорд", а крайната му цена излезе 182 000 хил. лева с ДДС, като в нея влиза и техническата поддръжка на атракциона. Влакчето е с два вагона, изградени със общи седалки в двете посоки и решетки. Отстрани вагоните са незатворени, което ще направи пътешествието до върха на тепето прохладно и панорамно. 

Влакчето вече е минало през Пътна полиция - Пловдив и се е сдобило с регистрационен номер, след което му бяха направени два test drive-a, които преминаха успешно. Най-вероятно вече има и назначен шофьор /влакът е с двигател с вътрешно горене/, който да го управлява. 

Дали влакчето ще работи целогодишно, все още няма яснота, като тепърва ще се провери интереса на пловдивчани и гости на града към новата придобивка. 

По отношение на социализирането на хълма бе анонсирана и нова идея на Община Пловдив, а именно обособяване на търговска зона точно на последна спирка на влакчето на обръщалото. За целта кметът Иван Тотев предложи, сградата на туристическия информационен център, която до скоро бе съсед на Централна поща, до се премести в близост до паметникът на Альоша. Идеята е там да бъде отворено питейно заведение. Пловдивчани и туристи ще могат да пият кафе и да се наслаждават на гледка към Братската могила и бул. "Свобода". 

Тоталното преобразяване на Бунарджика включва и безспорно най-чаканата реконструкция, а именно възстановяването на акведуктите, както и двете езера под тях. Водните каскади са били една от най-големите атракции преди години, но с времето те са разрушили.  В момента те нямат естетически вид, тъй като облицовката им е олющена и унищожена.

Преди да се пристъпи към реновирането на водните атракциони, ще бъде направена и специална пешеходна алея, за да могат и майки с колички и трудноподвижни хора да стигат до там, тъй като в момента достъп има само през стълбите на парка.

Отделно се предвижда всички алеи, които са се амортизирали,  да бъдат реновирани. Проект има и за ново LED осветление, което да стига до върха на тепето. За него обаче е нужно и ново окабеляване по трасето.

Пловдивчани пият кафе в ТИЦ, който се мести от пощата на Альоша! Влакче ни кара до него СНИМКИ и ВИДЕО200 кв.м. търговска зона обособяват на Бунарджика

Ето го бялото влакче, което ще ни вози до Альоша! Търси се шофьор СНИМКИРегистрират в КАТ машината и есента започва да превозва пътници срещу 1 лев