Вицепремиерът Валери Симеонов е подал оставка тази вечер, научи TrafficNews.bg

Оставката е депозирана в деловодството на Министерски съвет, а час по-късно беше приета от премиера Бойко Борисов. 

Първи коментар на Валери Симеонов, след като подаде оставка!Той разкри причините за решението си

"Причините са продължаващата медийна кампания срещу мен. Тя обаче вече не е само срещу мен, а и срещу народни представители от НФСБ, отново с вадене на думи от контекста", заяви Симеонов по време на извънреден брифинг тази вечер в сградата на Министерски съвет. 

"Това е медийна кампания, от която се възползват определени политически сили. Тя удря и по авторитета и рейтинга на правителството и се превръща в пречка на сегашното управление. Това не мога да си го позволя. Не става въпрос за мен като личност, а за управлението на страната.

Не мога да си позволя да тежа на това управление като воденичен камък, създавайки предпоставки за протести.

Не ми е детската мечта да бъде вицепремиер, а единствено, защото настояваха моите партньори.", каза още Симеонов. 

"От този пост не съм си и помислял, че човек може да влиза в изпълнителната власт, за да има облаги. Няма драма в това мое решение да подам оставка. Решението съм го взел днес следобед, след като се консултирах с моята парламентарна група и моите партньори в лицето на г-н Каракачанов. Не подавам оставката, защото Борисов ми е казал", допълни лидерът на НФСБ.

До подаването на оставка се стигна след 26 дни на протести в различни градове на страната. 

Четвърта седмица майките на деца с увреждания, подкрепени и от други граждани, се събираха всяка вечер под прозорците на властта. Шествието им в столицата тръгваше от Министерския съвет и стигаше до сградата на НФСБ на улица "Раковски".

Вълната от възмущение и призиви за оставката на вицепремиера Валери Симеонов провокира определението му “Кресливи жени с уж болни деца“, отправено към протестиращите майки на деца с увреждания.

Изказването му пред телевизия СКАТ след заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество в вторник доби популярност и предизвика гневни реакции в социалните мрежи, след като беше излъчено в предаването "Господари на ефира". Това провокира призиви за незабавната оставка на Симеонов от страна на граждани, БСП и протестиращите майки.

Премиерът Бойко Борисов се извини от името на правителството, призова Симеонов да направи същото, защото изказването му е недопустимо, но отказа да коментира темата за оставката. 

Самият Симеонов обаче отказа да се извини, а по-късно под натиск от коалиционните си партньори поднесе публично извиненията си.

Всичко тръгна от негово изказване пред телевизия СКАТ, че Законът за хората с увреждания е заченат в грях и майките на деца с увреждания са оказали натиск, използвайки децата си, за да постигнат материални цели.

"Тоя закон беше започнат като опит да се угоди на една група кресливи жени, които спекулираха с децата си, манипулираха обществото, изкарвайки на пек и на дъжд тея уж болни деца без грам майчинско чувство, грижа за тях. Просто ги използваха по най-безсъвестния начин като инструмент за постигане на техните чисто материални цели. Затова казвам, че законопроектът е заченат в грях", заявява Симеонов пред СКАТ в коментар на Закона за хората с увреждания. 

Ето и цялото изказване на Валери Симеонов с мотивите за оставката, излъчено тази вечер в ефира на Нова тв:

*ОБНОВЕНА в 20:00 часа