Общинският съвет в Пловдив ще отмени свое решение, което касае продажбата на два терена край Братската могила, научи TrafficNews.bg. Продажбата на 21 дка за рекордните за Пловдив 20 млн. лева се подготвяше повече от година, като първо статутът на земята бе променен от общинска публична в общинска частна. През септември бе насрочен и търгът след бурни дебати в местния парламент. В хода на дебатите бе взето  и решението парите да отидат целево за изграждането на „Модър-Царевец”.

Дата за търга дори бе насрочен през декември, но се оказа, че имотът има тежести – наемател върху  част от терена. Поради това търгът бе отложен, докато наемателят не се изнесе. Това обаче и до днес не е станало.

Именно това са едни от мотивите на кмета Иван Тотев в предложението, което е входирано в Общинския съвет. В проекторешението е записано, че поради тежестите на имота, предишното на решение на ОбС не може да се изпълни в 6-месечен срок, който изтича на 27 март. Така разпоредителната сделка с парцела отпада заради наредбите на Община Пловдив.

Припомняме, че към терена имаше инвестиционно предложение от  „Младост Алфа”, които бяха склонни да платят 5 млн. лева. След оценките на терените  от Общината обявиха и цената от 20 млн. лева.

Мотивите на властите тогава бяха, че зоната е с предназначение за комплексно жилищно застрояване в ОУП , въпреки че реално в момента там са зелени площи. Вариантите оттук нататък са няколко – обявяване на нов търг или връщане на първоначалния статут на зоната, а след това вкарването й в ОУП като зелени площи.

Очаквайте продължение!

Наемателят, който спъва имотния търг за 21 млн. лева в Пловдив, се изнася до месец СНИМКИПарцелът от 21 дка край Братската могила е едно най-апетитните места за жилищно строителство

Насрочиха най-големия търг в история на Пловдив, продават парцел за над 20 млн. леваОбщината си върна четири малки имота в най-апетитното място в западната част на град

Кметът: С парите от имотите край Братската може да се построи Модър-ЦаревецОще на следващата сесия двата терена, оценени на 21 млн. лева, могат да излязат на търг