Единствената причина двата имота от 21 дка край Братската могила, оценени за над 20 млн. лева, да не бъдат пуснати на търг са технически детайли, обясни кметът Иван Тотев. Преди сесията заместникът му, който отговаря за строителството – Димитър Кацарски, изтегли предложението от дневния ред. По време на самата сесия обаче парцелите бяха вкарани в програмата за разпореждане с общинско имущество.

Изтеглиха предложението за продажбата на 21 декара край Братската могилаВ началото на сесията на Общинския съвет зам.-кметът Димитър Кацарски изкара точката от дневния ред

„В момента цената на имотите в Пловдив е безпрецедентна! Двата терена са предвидени за застрояване,а това, което направихме през последните месеци е да намалим строителството в зоната от 80 % на 60 %. Това дава възможност да няма презастрояване в района, а отделно имаме лимит за боря на етажите.  Няма нещо в предложението, което да не кореспондира с градските планове за развитие. Неразумно е да се казва – спрете да строите, защото градът е презастроен”, каза кметът и допълни, че още на следващата сесия парцелите могат да бъдат пуснати на търг.

Кметът каза още, че всичко е на много хипотетична фаза – дали някой ще  иска да купи тези терени и колко пари е готов да даде за тях.  

Ако тези парцели бъдат продадени на пазарните им цени, то може да се финансира „Модър- Царевец” или първия етап на стадион „Пловдив”.

Припомняме, че още през месец март, общинарите гласуваха промените, с които изчистиха пътя към продажбата на терените в ЖК „Отдих и култура”. Въпреки че тогава общинарите разделиха по-големия парцел на 8 УПИ-та, търгът за имотът е сложен за продажба в целия си обем от 16 декара. Той е с лице към бул. „Копривщица” и бил. „Свобода”, а в момента там е огромна поляна, на която често гостуват циркове и увеселителни паркове. 

Пазарната оценка, на която е оценен имотът е 16 195 000 лева, а данъчната оценка е 685 681 лева.

Във всеки от разделените парцели  ще може да се направи свободно жилищно застрояване до 18 метра височина. Плътността на застрояване  е 60 %, а  общото озеленяване минимум 40 %. Записано е, че трябва да се осигури 100 % паркиране в границите на УПИ-тата.

Другият парцел се намира непосредствено до големия. Той е на площ от близо 5 дка, като върху него в момента има няколко постройки. Там  оценката на имота е 4,7 млн. лева, а данъчната 211 000 лева.

Застрояват 21 декара край Братската могила, Община Пловдив прибира 20 млн.лева СНИМКИЗадава се най-голямата имотна сделка в новата история на града

 

Наближава строителството на Модър – Царевец! Подлезът ще е готов до 3 годиниКолите ще се спускат на 24 метра под земята, ще струва около 10 млн. лева