Предколеден бейби бум отбелязват в УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив. Десетки бебета са дошли на бял свят като подарък за родителите си точно преди един от най-големите християнски празници – Коледа. Лекарите от родилното отделение нямат търпение да натиснат копчето, с което заплават светлините в Капана при всяко раждане.

А те са светнали над 400 пъти само в рамките на месец, като в това се включват всички новородени в Пловдив. Светлинният сигнал е част от проекта на италианският художник Алберто Гарути „На родените днес“, чрез който се оповестява благата вест за появилия се нов живот.

Светлините в Капана светнаха за пореден път с появата на нов живот СНИМКИ и ВИДЕОД-р Василева извести на Пловдив добрата новина

Четири болници с родилни отделения в Пловдив - УМБАЛ „Св. Георги“, УСБАЛАГ „Селена“, УМБАЛ „Пловдив“ и СБАЛАГ „Торакс“ са оборудвани със специален бутон, който бива натискан от израждащия екип или от гордия татко, когато бебе проплаче.

Светлинната инсталация бе открита официално на 16 ноември тази година, като от тогава до днес, само за месец, са се родили над 400 бебета в четирите болници. Първото пеленаче, за което лампите светнаха е Биляна, дъщерята на мама Николет и татко Ивайло Павлови.

Още за уникалната идея вижте във ВИДЕОТО: