Пловдивският полицай Емануил Манолов, който бе отличен с най- високия приз на министерството "Полицай на годината", е сред най- активните служители на дирекцията. Младият мъж не само бил изключително стриктен при изпълнение на служебните си задължения, но проявявал инициативност и не се страхувал да поеме риск. 

Точно това се е случило на 25 юли тази година, когато с риск за живота си, Манолов е спрял Касоразбивач №1 Петър Николов -Пашката. Тогава по предложение на местният крадец Илиян Илинчев, Пашката решава да изнесе каса от дома на асеноградския бизнесмен Сидеров. Двамата вече са проучили търговецът и знаят , че той има в къщи каса, в която държи големи суми от оборота. Очакват , че плячката ще е около 50 000 лева. 

За лош късмет обаче при опита да проникнат в дома на бизнесмена, те са забелязани от полицай, който се прибирал от дежурство. Служителят живеел на същата ул. "Братя Бакуряни“, където била и кооперацията на Сидеров. Малко след полунощ младият полицай забелязал двама мъже, които се катерели по тераса на съседна кооперация и се опитвали да разбият стъклото на жилището. 

Полицаят решил да действа веднага без да чака подкрепление  и изскочил навън, въоръжен с пистолета си.  „Стой , не мърдай!“  извикал той на крадците. Двамата обаче хукнали в различни посоки и полицаят се втурнал да преследва единият от тях.  След няколко предупредителни изстрела, служителят стрелял ниско долу и уцелил беглеца в единия крак. Раненият се оказал Илинчев. Той бил откаран в Хирургиите , а още при първия разпит "изпял" Пашката. 

На 21 септември към 1.55 часа автопатрул от Емануил Манолов и колегата му Сергей Бочуков са изпратени по сигнал от гражданин към жилище, в което е нахлул непознат. Двамата задържат на място 45-годишен мъж, регистриран за поредица извършени кражби.

TNS.bg