Пловдивският апелативен съд потвърди присъдата от две години и четири месеца лишаване от свобода на Катя Лерца, която уби полицай с джипа си. Наказанието следва да се изтърпи реално при първоначален общ режим. Подсъдимата е лишена и от право да управлява моторно превозно средство за срок от четири години. 

В решението си магистратите са посочили, че категорично е опровергана тезата на защитата за съпричиняване на катастрофата от страна на полицая. Той е предприел действия за спиране и извършване на проверка на друг автомобил, движещ се пред този на подсъдимата, в крайна лява лента. Според Апелативния съд служителят на реда от достатъчно голямо разстояние е подал знак със стоп-палка и реално е бил видим за Катя Лерца освен това в този момент в средната лента, при три налични, е нямало приближаващи автомобили.

Апелативният съд отхвърли искането за условно наказание, приемайки че за поправянето на подсъдимата е наложително то да бъде изтърпяно реално в затвора.  Пред първоинстанционния съд подсъдимата е признала фактите, изложени в обвинителния акт и делото е протекло по реда на съкратеното съдебно следствие. За това и първоначално определеното наказание е намалено с една трета.

В решението е посочено, че подсъдимата е управлявала автомобила си със скорост двойно по-висока от разрешената. Освен това по целия булевард „Санкт Петербург“ в момента на произшествието е имало концентрация на много хора, поради провеждане на масово мероприятие. Като отегчаващо отговорността обстоятелство е отчетено, че след извършване на деянието свидетелството за правоуправление на подсъдимата е отнето. Скоро след произшествието контролните органи са установили, че тя въпреки това управлява автомобил без книжка, за което й е съставен акт за нарушение.

Братът на Катя Лерца: Полицаят е виновен за смъртта си, сестра ми е жертва на медиите!

Връчването на постановлението за отнемане на свидетелството за правоуправление и възможността за обжалването му пред съда, нямат пряко отношение към оценка поведението на подсъдимата. По делото са събрани и доказателства, от които е видно, че подсъдимата многократно е нарушавала и преди това правилата за движение по пътищата.

Решението на Пловдивския апелативен съд не е влязло в сила и подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд.

Припомняме, е на 13 май 2017 година Лерца прегази със 100 км/час полицаят Делян Палазов. Минути преди трагедията полицаят е спрял за проверка товарен камион. Излизайки на платното, той е видял движещия се с голяма скорост джип "КИА Спортидж" и е вдигнал палка да го спре. 

Марковски: Камион е стоял между Лерца и починалия полицай Палазов, тя не го е видяла ВИДЕО

Джипът, зад волана на който е била 40-годишната Лерца, блъснал катаджията. Той се преметнал през предницата, чупейки обзорното стъкло и паднал. Автомобилът спрял след 70-80 метра. Служителят загина на място. 36-годишният полицай има съпруга и две деца - дъщеря на 14 г. и по-малък син на 6.

Само месец след като прегази катаджията Делян Палазов край парк Лаута, Лерца беше заловена да кара без книжка. През юни тя бе спряна от пътни полицаи в района на Бетонния мост в пловдивския район „Южен”. Жената  е управлявала сиво спортно пежо, но без книжка.