Братът на Катя Лерца, която блъсна и уби на място 36-годишния полицай Делян Палазов, използва социалната мрежа, за да нападне медиите и да подкрепи сестра си. Мъжът яростно защитава 40-годишната си сестра в новосъздадената група във Фейсбук "В подкрепа на Катя Лерца", която наброява 700 души. Богдан Лерца заявява, че основна вина за фаталният инцидент има загиналият полицай Делян Палазов, както и медиите, които манипулирали за манипулиране на общественото мнение.

Той твърди още, че сестра му е прекрасен, грижовен и отговорен човек, а поведението й на фаталния 13 май е било напълно адекватно. Според него, случилото се е трагедия за семейството на сестра му. 

Ето какво написа Богдан Лерца в профила си:

„Катя Лерца не е убиец! Поведението и действията й по време на инцидента са били съвсем адекватни и правилни.  За да спаси живота на приятелката си, която е пътувала с нея, за да спаси живота на водача на автомобила пред нея, за да спаси собствения си живот. Как би могла Катя да предположи че там в средна лента на трилентов булевард би могъл внезапно да се появи човек? А това да улови процеса на неговото появяване /да го види/ е било невъзможно, понеже е нямала видимост поради спрения в дясно за проверка камион.

 Нека се замислят тези, които винят Катя , каква маневра биха предприели в дадената ситуация, нямаше ли реакцията им да е същата . Законът не забранява преминаване от крайна лява в средна лента на трилентов булевард . Правилникът за стопиране на МПС за проверка не разрешава на пътният полицай по време на стопиране да се подвизава в средна лента на пътното платно. Има инструкции на КАТ ,ясно регламентиращи начина за стопиране на МПС .

Тези инструкции и правила не са спазени от загиналият полицай. Той е постъпил неразумно и непрофесионално. Със своето действие е допринесъл за смъртта си. Да, трагедията е голяма. Но това е трагедия не само за семейството на загиналият, моите съболезнования към близките му. Това е трагедия и за Катя и за нейното семейство. Защото животът на Катя се промени, тя е разпознавана и сочена с пръст, съдена за нещо за което няма вина, унижавана , децата й са унижавани”, пише Богдан Лерца.

По думите му и журналистите имат вина по казуса. Той обвини медиите в некомпетентност и неправилно отразяване на инцидента.  А магистратите пък били манипулирани от общественото мнение.

„Голяма част от обществото си създаде негативно мнение за Катя Лерца , за което са виновни медиите, които едностранно и некомпетентно отразяваха събитията. Бих помолил журналистите да проявяват безпристрастност и професионализъм в работата си . Надявам се следващото решение на съда да не бъде продиктувано отново от обществения натиск”, допълва братът на Лерца.

През последните седмица във Фейсбук бе създадена група в подкрепа на Катя Лерца. Снимки и дълги коментари заливат пространството. Думите на хората са насочени негативно, но към жертвата-полицай Палазов и медиите.

„Катя, изразявам своята пълна подкрепа за тебе.Убеден съм, че в конкретния случай ти нямаш вина”;

„Обръщам се само към хората, които имат и класа, и раса! Не четете журналистически материали ! Журналистите са платени подлоги за пропаганда и целево формиране на обществено мнение , нищо повече! Не четете и експертизи , защото всяка следваща , може да обори предната ! Прочее , експертизата се пише от селяндури с 8-ми клас , които поради липса на каквито и да са качества „

„Тази случка, може да се случи на всеки един водач! После, ще му казваме "убиец ли"? Ще го сочим с пръст? Дали според вас, тази случка е равносилна на случая с шесторното убийство, където е умишлено и съзнателно извършено? Не мисля, че г-жа Лерца е убиец (както я наричат в интернет) и това, да е ясно! Приятели, пишете по интернет форуми, до медии, нека се види, че не всички са стадо, където повтаря една лъжа! Ще оборим лъжите! Според мен е много важно за процеса, защото случая доби голяма гласност! Полицаите ползват една и съща опорна точка: "Той имал деца" - Ами като е имал деца, да е мислил за тях, преди да се метне пред колата и при това умишлено! Всички заглавия са манипулативни и целят реакция от простия народ. Първо, какво значи да караш без книжка? Когато стане ПТП, от КАТ, взимат контролния талон и караш с акта, когато платиш глобата, връщат контролния талон (ако няма някакво наказание от сорта на - 1 месец лишаване от право на управление на МПС.). В случая, Катя не е карала без свидетелство за управление (доколкото ми стана ясно) Второ- Няма как да се чувства виновна, за това че някой е решил, да се самоубие, като скочи пред колата и!  Японците го разбраха отдавна и го прилагат добре... Когато кола се движи по пътя си и блъсне пешеходец, почти винаги виновен е пешеходеца. Казват така: Водача може и да е пиян, може да му е лошо, може автомобила да му се е развалил внезапно и да не може да спре, ти пешеходецо, като видя, че не намаля, защо мина пред него? Друго важно е и масата! Защо никой не сочи машинистите, когато блъснат някой с влака? Защо не ги наричат убийци? Защото те няма какво да направят в случая, също, както е нямало какво да направи г-жа Лерца, на скочилия пред колата и полицай... просто не и е дал възможност за действие!”;

„Инцидентът с г-жа Лерца е предизвикан само и единствено от абсолютно незаконосъобразните действия на един полицай , който е пресичал през скоростен булевард ! Защо ли ... Заради , до болка , познатия култов въпрос - КВО ША ПРАИМ СЯ !!! За едни 20 лева неуважаеми журналисти ! Замислете се , имала ли е г-жа Лерца видимост и възможност да спре , или е реагирала както всеки , а именно - инстиктивно да избегне удара в предната кола, която всъщност е била обект на полицая ... За едни 20 лева РЕКЕТ !”;

Това са само част от коментарите, подкрепящи Катя Лерца. Никой от тях обаче не коментира факта, че жената зад волана е шофирала със 100 км/час при ограничение на скоростта 50 км/час на оживен градски булевард. Тази подробност удобно е пропусната от фейсбук-адвокатите на пловдивчанката. 

Припомняме, че на 13 май 2017 година Лерца прегази със 100 км/час полицаят Делян Палазов и го уби на място. Той дал знак да спре лек автомобил, но движещият се зад него с висока скорост джип "Киа", управляван от Катя Лерца, направил рязка маневра и го блъснал. Палазов остави вдовица и две сирачета.

На 5 януари Пловдивският окръжен съд осъди на 2 години и 4 месеца затвор 40-годишната пловдивчанка и я лиши от правото да шофира за срок от 4 години.