Пловдивчанин, който всяка седмица чака автобуса на "Юнион Ивкони" в Пловдив, има своя версия за причината за трагичната катастрофа на магистрала "Тракия", в която загинаха 6 души, а над 20 бяха ранени. 

Въпреки че вече стана ясно, че лека кола е ударила автобуса при изпреварване и е причинила смъртоносният инцидент, нашия читател посочва, че скоростта на движение също е определяща. Припомняме, че според шофьорът на автобуса, той се е движил с 95 км/ч. 

"Според мен вероятната причина е, че не е спазен графика на автобусите и отново шофьорът е бързал, за да навакса. Всяка седмица изпращам приятелката си от автогара Север към София, абсолютно всеки път автобусът на компанията закъснява с минимум 20 минути и след това кара като луд към София. Става въпрос за автобуси, които по разписание тръгват в 18:40 от Пловдив и нито веднъж не са дошли навреме. Имало е случай на 50 минутно закъснение", разказва Петьо Тодоров, изтъквайки компенсациите, които се правят, за да се изпълнят разписанията.

Шофьорът на катастрофиралия на АМ „Тракия” автобус описа днешния петък 13-ти като най-страшния ден от кариерата си. 33-годишният мъж разказва, че много съжалява, че не е успял да спаси хората.

По думите му, автомобилът, който се е опитвал да го изпревари, се е забил в автобуса, който веднага се наклонил фатално надясно, без да има време за реакция.

Ивайло Константинов, един от собствениците на фирмата „Юнион Ивкони” бе категоричен, че автобусът е бил съвсем нов и шофьорите са се сменили в Сливен. Водачът, който е управлявал е почивал според правилата. 

Автобусите са оборудвани с колани, друг е въпросът колко от пътниците са изпълнили инструкциите в началото на пътуването, добави той.  Друг автомобил се е завъртял на пътя, автобусът се е ударил и е изхвърчал в канавката, каза още Константинов.

Пълен списък с пострадалите при тежката катастрофа на АМ "Тракия"

Все още не са ясни причините за тежката катастрофа с автобус на АМ „Тракия“а по-рано днес бе започнато разследване под наблюдението на Окръжна прокуратура София.

Предстоят редица експертизи. Катастрофата буди редица въпроси - Как е възможно лек автомобил да изтласка 8-тонен автобус от пътното платно? Според чл.137 от Закона за движение по пътищата пътниците са задължени да носят предпазни колани. Всички пътници ли са били с колани и колко е важен той при такива инциденти?

Продължава извършването на оглед на местопроизшествие, като паралелно с това се провеждат и разпити на свидетели. Предприети са действия и за изземване на необходимата документация от фирмата – превозвач, собственик на автобуса. 

Създадена е необходимата организация за незабавно назначаване на експертизи – на първо място съдебномедицински експертизи на пострадалите лица. 

Образувано е досъдебно производство за престъпление по чл. 343 ал. 4 от Наказателния кодекс – нарушаване на правилата за движение по пътищата при управление на МПС, от което по непредпазливост са причинени смърт и телесни повреди на повече от едно лице.

Снимки от липсващия автобус в Пловдив, по време в което трябва да е потеглил към София: