12 от пострадалите при катастрофата във Вакарел са приети в тежко състояние в болница "Св. Анна", съобщи шефът на болницата д-р Славчо Близнаков.

Става дума за трима мъже и седем жени.

Трима са с ортопедични травми, счупвания на ръцете, има и трима, които са с по-леки наранявания. Четирима са в противошокова зала със съчетани травми на главата, гърдите, корема и гръбнака. Двама от тях са в операционна зала.

Четирима от докараните в „Окръжна болница” са с опасност за живота.

Четирима души, сред които и дете, са приети в „Пирогов“. Това каза проф. Асен Балтов,изпълнителен директор на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“, във връзка с тежкия инцидент на автомагистрала „Тракия“.

„Имаме организация създадена, чакаме още пострадали. До момента е прието едно дете с гръдна и коремна травма“, каза проф. Балтов. По думите му детето вече е в операционната.

„Бързаме да бъде направено дрениране на белия дроб, за да може дишането да се възстанови“, допълни той и уточни, че на детето му предстоят още изследвания. Проф. Балтов посочи, че в болницата са постъпили две жени, като едната е насочена към хирургичен кабинет, другата през травматологичен както и един мъж, 

който е с данни за черепно-мозъчна травма.

„Очакваме още линейки. Знаем, че 14 линейки са изпратени на място на произшествието. Не мога да кажа за момента нищо, предстоят изследвания, знаете, че това е процес, който изисква време“, заяви изпълнителният директор на болницата.

Три жени са постъпили във ВМА след пътния инцидент. Все още няма информация за тяхното състояние и възраст.

Шестима души са загинали, над 20 са ранените при тежката катастрофа на магистрала Тракия в посока от Пловдив към София. 

Автобусът се е преобърнал встрани от пътя при Вакарел.

„Намираме се на около 200 м. Току-що отрязаха мантинелата и ни пуснаха да обърнем и да се движим в посока Пловдив“. Тя изрази възмущението си от факта, че водачите на автомобили не проявявали никакво разбиране в тежката ситуация: „Въпреки катастрофата и въпреки ясните сигнали, че има проблем на пътя, стотици коли чакат, отново имаше шофьори, които се опитваха да минат през аварийната лента“, съобщи пред БНР шофьорка на стоящ в задръстването на магистрала автобус. 

„Естествено, нямаше как да минат, защото в зоната на катастрофата нямаше възможност“, допълни тя. Според нея, подобно поведение би затруднило преминаването на линейки и пожарни. „Ако може, да проявяваме някаква човечност и търпение“, призова жената. „Поне 20-ина коли имаше, които се опитваха да минат“, посочи тя.