Как така се получава, че една компания има задължения от 4 млн. лева към НАП, а пък в същото време декларира, че няма задължения? Оказва се, че една от печално известните фирми за автобусни превози „Юнион Ивкони” оперира на пазара със сериозни задължения към държавата.  

Министерството на транспорта и други компетентни органи вече са сезирани за нелепата ситуация. Според цифрите, от тези близо четири милиона лева задълженията към НАП, около 1,5 млн. лева са за осигуровки. Според запознати, персоналът на фирмата е от 600 души, което означава, че те не са били осигурени поне за 9 месеца.

В периода 2011-2013 година редица служители бяха осъдили компанията за това, че не са получили дължимите им възнаграждения или не са били осигурени. Делата са публикувани в един от големите сайтове за работодатели. В същия сайт са поместени и мнения на настоящи и бивши служители в „Юнион Ивкони”.

„Отвратително отношение към служителите. Заплатите се бавят с месеци и се изплащат на части.Една заплата се изплаща в продължение на два месеца и това е от две години вече! Ще ми е интересно да видя този началник как ще си гледа децата с двеста лева на месец,как си плаща сметките,кредитите,пък за храна не ща да помислям!В унизително и нещастно положение са всички служители във фирмата!Старите задължения от преди няколко години останаха неизплатени...”, пише мъж в сайта „БГ Работодател”. Друг споделя следното:

„Всичко е перфектно в началото и много обещаващо, но в процеса на работа осъзнаваш, че нямаш лично пространство, тъй като трябва да отговаряш на служебния телефон постоянно. От гледна точка на заплащане  - пълна заплата така и не получих, а вулгарното поведение на служителите от по-горен пост, които говорят наизуст, е просто безумно.  С две думи продължавам да си чакам парите, а лошите впечатления си остават”.

През последните 10 години станаха 8 големи инцидента с автобуси на „Юнион Ивкони”.

Най-тежкият инцидент бе на 13.04.2018 година, когато автобус се удари с кола на АМ „Тракия”, при който загинаха 6 души, а над 20 бяха ранени.

Преди това - 17 души пострадаха на 30 ноември миналата година, когато късно вечерта на 296 километър на АМ "Тракия" се преобърна автобус на фирмата

10 бяха ранените при челен удар между два автобуса и микробус на главния път София-Варна, до омуртагското село Камбурово на 22 януари 2016 г.

При катастрофа на автобус на фирмата и циментовоз при Ябланица на 19 май 2007 г. загина шофьорът на автобуса, 20 души бяха ранени. Катастрофата стана на пътя Варна – София.