Приказни! Така с една дума може да се опишат най-красивите коледни базари в Европа. Това е причината всяка година те да привличат милиони туристи. Сред различните чужди речи на едни от най-известните базари в Австрия и Германия се чува често и българска реч, показа проверка на TrafficNews.bg

От справка в социалните мрежи пък става видно, че десетки потребители с местожителство Пловдив се снимат на фона на красивите коледни украси и дизайнерски магазини в различни европейски градове.

Традиционно сезонът на коледните базари започва в началото на месеца и най-натоварено става в дните преди Коледа. Един от най-популярните коледни базари във Виена се намира пред кметството. Там търговците са най-ранобудни, защото започват работа в 10 часа сутринта. Една от най-атрактивните къщички тази година е със стъклени коледни играчки. Те са изработени от семейство от Чехия и се продават от австрийци. Изделията от стъкло напомнят на тези, с които украсявахме елхите преди 30 и повече години.

Другите интересни базари във Виена са, „Фраюнг“, пазарите на Шпителберг и пред двореца „Шьонбрун“, както и този до Щефанплац.   

  

Коледният базар в Щутгарт е сред най-популярните в Германия и един от най-впечатляващите.Той е един от най-старите, най-големите и най-красивите. Има над 290 дървени павилиона и изобилие от вкусна празнична храна, включително местни специалитети – анасонови бисквити и плодов кейк.

Вурстчетата са изключително вкусни, както и щрудела. В началото на базара, непосредствено до метростанцията, се намира мини влакче с гара и мини град. То е една от атракциите за най-малките посетители на базара. В околността на града има още няколко селища, които си заслужава да посетите. Тази година пред двореца в центъра на Щутгарт има и музей на открито. Лампата на Аладин и модели на Порше и Мерцедес са сред атрактивните експонати.