Дългоочакваните промени в митническите струкури вече са факт. Днес Министерски съвет прие измененията в Устройствения правилник на Агенция „Митници“ и на Класификатора на длъжностите в администрацията и наредбата по неговото прилагане. Припомняме, че актът е свързан с предвидените промени в Закона за митниците, които бяха включени в § 50 от Преходните и заключителни разпоредби на приетия Закон за корпоративното подоходно облагане. Както се предвиждаше, в Агенция „Митници“ ще се създадат пет териториални дирекции и две главни дирекции.

Съгласно новата нормативна уредба Агенция „Митници“ се структурира в Централно митническо управление и териториални дирекции. В структурата на Централно митническо управление се създават две главни дирекции - Главна дирекция „Митническо разузнаване и разследване“ и Главна дирекция „Информационни системи и аналитична дейност“. Преструктурират се териториалните структури на управление в Агенцията с цел по-добра координация, ръководство и контрол при осъществяване на основните функции и задачи на АМ, постигане на по-голяма бързина в работните процеси и по-голяма ефикасност и ефективност при управлението на човешките ресурси в администрацията, пишат от правителствената пресслужба.

Както Trafficnews.bg вече ви разказа, намерението за намаляне на броя на териториалните митнически управления от 9 на 5 бе обявено през изминалата година. Първоначалните намерения бяха пловидвското управление да бъде преместено в Стара Загора. Припомняме, че те бяха обявени пред служителите на митницата и по време на среща на бившия й директор Павел Геренски с митническите агенти от Пловдив. Въпреки това от пресцентъра на агенцията отрекоха плануваните промени, определяйки изнесената информация като "спекулация". Къде ще се намира новото управление на Митница "Югозападна", в чийто обсег попада и Пловдив - засега не е ясно. 

Предвижда се с промените да се засили административният капацитет на централно и териториално ниво и по-ефективно да се осъществява дейността на митническите органи при митническия контрол, включително на контрола в областта на митническите, акцизните и валутните нарушения и престъпления. Като ефект от реформата се очаква увеличаване на приходите, реализирани от агенцията в резултат на засилените контролни функции, повишаване на качеството на административния капацитет и оптимизиране на вертикалната организационна структура.

С нормативния акт се изменя и Класификатора на длъжностите в структурите на агенцията, като се променят част от изискванията и се въвеждат нови спациализирани длъжности.