Във връзка с появилите се спекулации относно предстоящо преместване на Териториално управление на Митница Пловдив в Стара Загора Агенция „Митници" заявява, че не предвижда промяна на местонахождението на своите основни структурни звена. Това съобщение бе публикувано на сайта на агенцията по-рано днес и изпратено до наш репортер в отговор на неколкократните му запитвания, отправени към отдел "Връзки с обществеността".

Припомняме, че казусът с пловдивската митница бе обгърнат в мъгла през последните дни. Намерението за преместването й в Стара Загора бе съобщено на началниците на териториалните управления из цялата страна по време на съвещание миналата седмица. Предвиждаше се структурните промени да станат факт догодина, като броят на управленията бъде намален от 9 на 5.

Вследствие на медийния шум и обществената реакция, представители на пловдивския бизнес излязоха със становище, обявявайки се категорично против решението. То бе адресирано до премиера Бойко Борисов, председателя на Комисия по бюджет и финанси  Менда Стоянова и министъра на финансите Владислав Горанов. Митнически агенти, работещи на терминала в Пловдив пък, настояха за среща с началството на пловдивското звено, за да им бъде обяснена ситуацията. По време на съвещанието намеренията бяха потвърдени. Агенти и декларатори също оформиха писменото си становище, като дори се заканиха да стачкуват, за да защитят интересите си. 

Междувременно представителите на бизнеса получиха отговор от "високо равнище", гласящ, че управлението няма да бъде местено. Идеята за създаване на нова структура бе определена като "управленска грешка". 

В крайна сметка пловдивската митница остава в Пловдив. Или поне така се твърди в публикуваното съобщение, определящо събитията през изминалата седмица като "спекулация". До официално становище така и не се стигна.

"Защитата и улеснението на законната търговия са сред приоритетите на Агенция „Митници", която чрез всички свои структури и политики цели да предостави на икономическите оператори възможно най-добри условия за развитие на тяхната дейност", пише още в съобщението. В това не се и съмняваме!