Една от любимите дестинации на пловдивчани е курортното градче Керамоти в слънчева Гърция. Десетки автомобили с регистрации от града под тепетата могат да бъдат забелязани в малките улички на курорта.  Бизнесът също става привлекателен за нашенците.

Един от най-модерните комплекси е именно на бизнесмен от Пловдив.

Най-често българска реч може да се чуе през уикендите. Съгражданите ни са сред любимите клиенти по ресторантите, заради бакшишите, които щедро раздават, и любовта им към средиземноморската кухня.

Градът се намира само на няколко километра по море от Тасос – зелените хълмове на острова се виждат от брега. Разположен е на невероятно красив полуостров, създаден от водите на река Места (местните я наричат Нестос, което е и името й от древността).

Най-удивителното тук е плажната ивица. Тя е широка на места и 100 метра, а дължината й е 14 километра. Гърците й казват амоглоса, което означава „пясъчен език“. Това е и най-широкият плаж на Балканите, който не е застроен с хотели, каквато гледка наблюдаваме на родното Черноморие. 

Противно на повечето гръцки плажове, тук дъното на морето е покрито с фин пясък, а дълбочината му е минимална поне на 100 метра навътре.

Морската вода ще ви изненада – дори и през януари нейната температура не пада под 14 градуса. През топлите месеци тя стига дори до 30 градуса. Ако попитате местните, най-доброто време за море тук е през май и септември – когато не е горещо, а и туристите са малко.

Така или иначе, в градчето не се събират огромни тълпи. Населението му е малко над 1200 души, а местата за настаняване не могат да поемат повече от 500-600 туристи, защото местността е защитена и хотелите са малко.

Имайте едно наум обаче, ако смятате да посетите Керамоти през уикенда – поради близостта му до България, тогава плажовете са пълни с наши сънародници, отскочили на еднодневна почивка за събиране на тен.

Крайбрежната ивица на градчето е особено живописна – тя е покрита с малки таверни, кафенета, ресторанти и сладкарници. Плажът, към който води част от дългата ивица на Керамоти, носи титлата Син флаг заради чистотата и непокътнатата си природа.

И днес местните разказват как по време на Втората световна война градчето за кратко попада в границите на България. Тогава дори българин му става кмет.

В наши дни в него също ще срещнете не малко българи. Те са навсякъде – като туристи по плажовете, като сервитьори в ресторантите, като собственици на така популярните в тази част на Гърция ваканционни апартаменти.

Ако ви доскучае под чадъра на плажа, винаги можете да отскочите до остров Тасос. Той се намира само на 30 минути път с ферибота и е най-близкия гръцки остров до България.