Тенденцията за бутане на еднофамилни сгради в малкото останали къщински квартали в центъра на Пловдив продължава с пълна сила. 

Строителни предприемачи и инвеститори масово търсят удобни локации и водят дълги преговори със собствениците за бутане на старите постройки и вдигане на 5-7 етажни жилищни сгради. Обичайно, там където, има много наследници вариантът за създаване на сгради от апартаментен тип е соломоново решение за делба на имота. Изключителна атрактивна е и бързата ликвидност на жилищата, разпродаването им "на зелено" на цени от над 1000 евро за квадратен метър. 

Негативната страна на въпросния процес по застрояване е, че терените рядко са с достатъчна площ, за да може да бъде изградена стандартна кооперация. Резултатът - строежи на калкан; феноменът "прозорци в прозорци, тераси в тераси", оттам липса на уединение; не на последно място липса на съобразяване с целия архитектурен стил и ландшафт на зоните, съответно причудливи сгради от всякакъв вид без какъвто и да е сграден синхрон. 

Има още един фактор, който пък удължава значително продължителността на строителните площадки. Централните части на града попадат в в историческа зона "Филипопол - Тримонциум - Пловдив", която е групов паметник на културата в археологически и архитектурно-строителен план, на урбанизма и културния пейзаж. Именно заради това проектите на всички нови сгради и дори на реставрациите, както и плановете за строителните работи трябва да бъдат съгласувани с НИНКН и задължително в тях да работят археолози. 

Ето и част от новите сгради и строежи в къщинските централни зони на Пловдив:

Наското финализираната сграда на бул. "Христо Ботев" с ул. "Авксентий Велешки"

Жилищна сграда с магазини и офиси на тупика на ул. "Богомил", вътрешният ъгъл на бул. "Христо Ботев" с бул. "Цар Борис III Обединител". Сгрдата трябва да бъде готова до март 2019. 

Новострояща се сграда на ул. "Сан Стефано". Строителната фирма е "Стат 2"ООД, а срокът за финализиране на кооперацията е 18.07.2020 година.

Две жилищни сгради на ул. "Петко Д. Петков". Едната кооперация, на отсрещния ъгъл на 4-то РПУ, трябва да бъде завършена до края на 2019. Повече за двете кооперации, четете тук: 

Бутнаха “пазара“ до Гранда в Пловдив! На мястото му изниква жилищна сграда СНИМКИИнвеститорите строят и до Четвърто районно управление

Жилищна сграда на ул. "Гладстон" в подножието на Бунарджика. Кооперацията трябва да е завършена най-късно до средата на 2020 година.

Жилищна сграда на кръстовището на ул."Арда" /зад църквата Св. Петка/

Нова сгрдата в строеж на ул. "Костаки Пеев" до сградата на Философско-исторически факултет към Пловдивски университет.

Сграда, с частични запазени елементи от старата къща паметник на културата, на ул. "Цар Иван Асен". Очаква се да бъде готова до февруари 2019 година. 

Жилищна сграда на кръстовището на ул."Леонардо да Винчи" с ул. Петър Парчевич".