11 пътни камери вече дебнат за джигити в Пловдив. От тях 3 са стационарни, а 8 мобилни, сред които и новото свръх модерно устройство за близо 60 хиляди лева.

Мобилната камерата с изцяло ново лазерна технология бе презентирана днес от шефа на полицията в Пловдив ст. комисар Атанас Илков и инспектор Ботьо Гиргинов от КАТ-Пловдив.

В рамките само на 10 минути днес бяха засечени 15 нарушители. С помощта на скоростна 4G връзка данните от регистрационните им номера бяха изпратени автоматично към сървърите от КАТ и бе направена справка за собствеността на автомобила в нарушение.

Устройството, с което ще бъдат заловени пловдивчани превишаващи законоустановената скорост за движение в града, ще бъде поставяно на всички участъци, в които има тенденция за развиване на скорост, за които има данни за повишаване на ПТП-тата, както и на опасните такива. Такива трасета са бул. "Санкт Петербург", бул. "Източен", бул. "Мария Луиза" и др.

Благодарение на лазерния лъч, камерите са неуловими за антирадарите, а фолиата не представляват каквато и да преграда за тях. Новите им възможности се изразяват във факта, че те успяват да идентифицират самостойно всички коли, заснети в един кадър и да определят скоростта на всяка от тях. Това напрактика означава, че групите снимки вече няма да изобличават в нарушение само един шофьор, а за всеки ще бъде изчислявана индивидуална скорост и евентуално нарушение.

Междувременно мощните лъчи достигат до 120-150 метра разстояние и ще хващат джигити дори в насрещното движение, стига да няма визуални прегради като храсти и други препречващи обекти.

Камерите имат фини настройки, които позволяват изолирането на определени нарушения – например превишаване на скоростта с 12 километра и т.н.

След като шофьор бъде запечатан от новите свръх интелигентни устройства, според тежестта на нарушението, той ще бъде привикван в подразделение на МВР, ще се установява дали собственикът е бил зад волана на автомобила, а после ще бъде съставян и фиш.