Част от супер камерите, боравещи с лазер, вече са в ръцете на пловдивската "Пътна полиция". Днес едно от новите устройства за наблюдения и запечатване на нарушители бе изпробвано от КАТ на бул. "Санкт Петербург" в района на Лаута, където ежедневно патрули спират пловдивчани за превишена скорост. Гражданите, които до момента се спасяваха с помощта на антирадар, вече са безсилни срещу високотехнологичния контрол. 

Новите камери, снабдени с лазер и замерващи 400 пъти в секунда, са невидими за радарите, тъй като не залагат на радиовълни, а евтините трикове като фолио върху номерата също са безсилни пред тях. КАТ се сдоби с общо 28 скъпи и ефективни камери още миналата година, но те влизат в експлоатация едва сега, след като полицаите са преминали курс по обучение за боравене с тях. 

Устройствата имат специален софтуер, който при заснемане на нарушението автоматично разпознава номера, изпраща онлайн данните, търси ги в сървър и изготвя справка кой е собственикът на автомобила. Освен, че лазерът изчислява разстоянието и скоростта на движение, той успява да засече и изолира всеки нарушител самостойно. Това значи, че при засичане на няколко коли в една линия, всички ще бъдат глобявани, а не както досега, когато груповите снимки бяха основание за отпадане на акта. 

Камерата засича джигити в периметър 130-140 метра, работи еднакво добре и през деня, и през нощта, като в тъмнината си служи с инфрачервени лъчи. Захранва се с батерия, която издържа по една смяна от 8 часа. Теглото ѝ е близо 40 кг и е лесно преносима в куфар.

Устройствата ще се позиционират на места, на които има концентрация на пътно-транспортни произшествия заради превишена скорост или на места, които са опасни.