Нови квартали за жилищно строителство да бъдат обособени от южната и западна страна на града,  където в момента са земеделски земи. Тази идея бе анонсирана от кмета Иван Тотев. По време на описването на функциите на новия главен архитект, кметът обясни, че една от основните задачи на новия първи проектант, е да разработи концепция за разрастването на града. Идеята е всички земеделски земи на юг да се превърнат в квартали, но само с ниско строителство до 10 метра.

На практика такива парцели има в кварталите Остромила и Беломорски, както и на юг от тях към Коматево. Така в един момент – при нужното облагородяване, трите квартала да бъдат плътно запълнени с къщи и реално да се слеят.

Друга такава зона е около местността „Терзиите”, която е между Прослав и Коматево. Това е и най-голямата площ със земеделска земя в Пловдив.

Всичко това трябва да бъде решено от новия главен архитект на Пловдив. Той трябва да има по-публични функции и да отговаря на всички въпроси и конфликти, които възникват с концептуалното развитие на града.

Негова задача ще е и да „изчисти” града от различни елементи, които пречат на „чистота на възприятието”. Така например билбордовете и рекламните пана ще намалят все повече. Ще се върви и към махането на климатиците от фасадите на сгради в различни зони на града – процес, който е стартирал в централна градска част.

Очаква се до месец да приключи приемането на документи в конкурса за нов главен архитект, а след това да се престъпи и към изслушването на кандидатите.