Няма спор, че по-добра от българската кухня няма! Това ще ви каже всеки уважаващ себе си българин, потупвайки се по гърдите, а след това ще изброи поне десетина традиционни родни изкушения. Започвайки от Шопската салата, минавайки през сармите и мусаката и разбира се фасула. Друг е въпросът, че тези ястия припознават като свои и други балкански народи, но не сега е моментът за този спор. И все пак всеки народ си има някоя специално ястие, което се приготвя по-специфичен начин, консумира в определено време и общо взето припознава като свое. Дори и да си далеч от родната стряха с храната някак усещаш връзката, връщаш спомените си и се чувстваш по-близо. Сякаш като си намажеш филия с лютеница ставаш отново дете, спомняш си за игрите на село и ти става едно такова хубаво… С други думи – храната е важно нещо! Ние българите още не сме достигнали до заключение дали живеем за да се храним, или се храним, за да живеем. Може би по-малко и от двете!

И да продължим по същество – наред с всички нашенски кръчми, механи и капанчета под тепетата в последните години изникнаха и много заведения с чуждестранна кухня. Дали, за да бъдат център на различните диаспори или просто да изкушават пловдивчани с традиционен вкус, повечето заведения се радват на завидна клиентела… Всеки иска да опита нещо различно, нетрадиционно и дори странно за нашите ширини.

Ето и кои са ресторантите в Пловдив, в които може и да не намерите Шопска салата…

Мексиканската кухня

Сомбреро на главата, лют вкус в устата и двама мексикански мачо да пеят… сякаш сте се пренесли в Мексико, а всъщност сте си все така под тепетата. В града има два мексикански ресторанта –„Сомбреро“, като единият се намира на булевард „Дунав“,  а другият на „Свобода“.  Там може да опитате най-различни видове такос, тортили, фахитас и начос.

 

Изборът на степента на лютото зависи от вас, но ако наистина искате да опитата вкуса на традиционната мексиканска кухня трябва да рискувате с много люто. Повечето ястия може да пробвате с различни сосове – гуакамоле, салца или просто сметана. А ако не ви е достатъчно лютото, може да си поръчате и една мексиканска люта чушка. Едва ли ще е по-страшна от българската, нали?

За десерт може да пробвате и тритонният „Чуроз с течен шоколад“, заслужава си!

Индийска кухня

Освен в Делхи до магията на индийската кухня може да се докоснете и в Пловдив. Ресторант „Индия“ се намира до Пешеходния мост и предлага традиционна кухня. Там може да опитате например салата „Мург“, която съдържа късчета изпечено в Тандур пилешко месо, ананас, краставици, маруля и черен пипер.

За предястие  „лучено баджи“, което представлява - хрупкави хапки от лук, джинджифил и пресен кориандър, панирани в нахутено брашно. Да продължите с „Пиле акаби“ -  късчета пилешко месо в ароматен сос от джинджифил, кардамон и паста от кашу и фъстъци, а за десерт да си поръчате – „Гулаб Джамун“ - млечни топчета, поднесени в сироп с кардамон.

Ливанска кухня

В центъра на Пловдив може да опитате и ливански специалитети в ресторант „Майригъс“, който се намира в непосредствена близост до Джумаята. Ако сте любители на сиренето, задължително трябва да пробвате „халуми“.

 

Друг специалитет е например „Балила“, който всъщност е домашно приготвен нахут. Може да хапнете и пържени картофи с яйца или някои от местните ястия, които предимно се правят с телешка кайма и много често има кедрови ядки.

 

Китайска кухня

Особено популярна у нас е китайската кухня. През последните години под тепетата отвориха и затвориха най-различни китайски ресторанти. Един от тях, който е устоял през годините е „Азия“. В Пловдив има отворени два ресторанта от веригата, един на „Гладстон“ и един в Тракия. Там може да опитате различни ястия с бамбук, в сладко-кисел сос, гъби Муар, оризово фиде или да експериментирате с пържен банан, ябълка, ананас и дори сладолед.

Японска кухня

Традиционното японско суши, също е сред любимите екзотични храни на пловдивчани. Няколко от големите вериги ресторанти  в Пловдив като Happy и Виктория предлагат суши в допълнение към менюто си, но има и специални за това ресторантчета, като на например “Sushi Barcode” в Тракия.

Арменска кухня

Ако искате да опитате арменски специалитети, под тепетата има достатъчно ресторанти, които ще ви предложат това. Пример за това е ресторант „Ереван“, който се намира до Гроздовия пазар, както и в „Bellagio”. Типично за аремнската кухня е хлябът „Лаваш“ , това са много тънки и дълги питки, които се навиват като палачинки, а дължината им достига половин метър.

Пекат се както и преди 6000 години – в древните глинени печки тонири с цилиндрична форма, закопани в земята. Те се нагряват бързо и налепеният по стените им слой тесто се изпича за минути. Арменският лаваш е много популярен в света и заради ниската си калоричност – само 227 ккал в питка. Другата задължителна спирка на любителите на арменската кухня е ресторант "Беладжио".

Турска кухня

Няма как да пропуснем турската кухня. В Пловдив има повече от 5 ресторанта, в които може да си похапнете традиционни ястия от южната ни съседка. Един от тях е ресторант „Антик“, който се намира на булевард „6 септември“ и там може да си поръчате Адана кебап,  което е телешко и агнешко мляно месо и люта подправка, гарнирано с хумус и Пуф(турски хляб.

 

В ресторант „Бразилия“ в Кършияка, пък предлагат „пиле Зеус“ – пилешки шиш в марина и специални подправки и телешки кюфтета по одрински.

Гръцка кухня

Няма как да не отбележим и другата ни съседска държава Гърция. Ако искате да се насладите на гръцка кухня в Пловдив може да отидете в „Ellea”, “Dunnias” , “Karavaki” или „Mykonos”. В последния изброен ресторант, освен типичната за страната риба може да си поръчате „Дзадзики“ – гръцката млечна салата, типични ястия с патладжани и тиквички, тарама и други специалитети.

Френска кухня

Изтънчени специалитети от различни области във Франция може да опитата в ресторантите “Тарт Фламбе“ и “Le Petit Paris”. Първото заведение се намира в Капана, а второто на улица „Младежка“. Точно под Айфеловата кула може да опитате патешко филе с карамелен сос и годжи бери или филе от сьомга със сос Холандес с апержи. Огладняхте, нали?

Италианска кухня

Кой не обича пица или спагети? Едва ли има такива, затова и под тепетата не липсват пицарии и повечето са италиански. Все пак това са истинските майстори на пицата, които заслужават адмирации. Тратория "Джузепе Вивалди", "Розмарино", “Вивалди”, „Пикантино”, "Паста и вино", "Поко Локо"са задължителните спирки на любителите на италианската кухня. Там се предлагат различни видове пица, ризото, спагети и брускети.

Руска кухня

Под тепетата определено има голяма диаспора на руснаци, както и русофили, които умират да хапнат по един борш или пелемни  или просто да си пийнат водка на фона на руска музика. За щастие в Пловдив има избор, на руски заведения, където може да опитате типични руски специалитети, като разбира се основните съставки са картофки, цвекло, зеле риба и месо!

Един от тези ресторанти се намира в Стария град – „Петър I”,  а на няколко места в града има и руски магазини, така че може да експериментирате с този вид кухня и в дома си или просто да си купите водка със сельодка…

 

Сред другите предпочитани места за похапване са Мемори, Хемингуей, Воденицата, Виктория, Одеон, Филипополис... 

Допишете списъка с коментар под статията.