Мистичен ритуал и храна, приготвена по древни рецепти на траките, омаяха туристите навръх Еньовден в Люляковото светилище. От рано сутринта стотици хора започнаха за пристигат в местността, намираща се между брезовските села Бабек и Свежен, за да си наберат билки, тъй като според поверието на днешния ден те са най-лековити.

На скалата, известна като Слънчева стела, ги посрещнаха членовете на тракийското общество „Трескейа". Облечени в дълги бели дрехи, самодейците поднесоха дарове на боговете и смесиха 5-те свещени за траките течности (вино, вода, мляко, мед и зехтин), които изляха в свещения огън, запален в подножието на мегалита.

Ръководителят Георги Мишев разказа, че мястото за ритуала не е избрано случайно, тъй като това е единственото добре запазено и документирано на територията на България мегалитно светилище. В древни времена тук се е извършвал този обред в чест на бога Слънце и на великата богиня майка. Хората са поднасяли плодове, цветя и билки, за да си спечелят благоволението й. 

Беше спазена и традицията на Еньовден и всички присъстващи минаха през огромен венец от билки за здраве. След което опитаха храната на траките - хляб от лимец, сачове, сирене и кашкавал, мътеница и разядка, приготвени от ученици от ПГ „Златю Бояджиев“ в Брезово. А служители на Туристическия информационен център в града разказваха на гостите за историята на региона и забележителностите.