За някои от кметовете и общинските съветници в Пловдив и областта 2018 г. бе изключително важна. Причината е, че семейството им порасна с поне още един член. Кои са най-щастливите родители в местната власт тази година, кой не може да си доспива, но пък вече с лекота сменя памперси?

Истински порой от бебета се изсипа в началото на февруари в общината. На 8-и многодетен татко стана зам.-кметът по спорт, младежки и социални дейности Георги Титюков. Красивата му съпруга Кристина го дари с близначките Никол и София. Момиченцата се появиха на бял свят с фини мерки - 2,300 и 2 кг, но не се нуждаеха от кувьоз и съвсем скоро се прибраха у дома. Най-нетърпелив да ги посрещне бе батко Димитър, който през септември тръгна на училище.

Същия ден Александър Държиков стана дядо за трети път. Малката дъщеря на зам.-кмета Нели и половинката й Васил се радват на прекрасно момченце. Малчуганът проплака за първи път в клиника под тепетата. Той се появи 4.270 кг, а родителите му дадоха красивото име Адриан. Двойката вече има едно детенце – момиченце на име Александра.

За три бебета се вдигаха наздравици през 2018 г. и в Общинския съвет. Общинският съветник от Реформаторския блок Айри Мурад се радва на първороден син. Бебето се роди на 6 февруари, а гордият татко и мама Зейнеб му дадоха името Фуркан, което на турски означава "вожд на доброто". Пеленачето е дълго чакано дете и дойде на бял свят с мерки 51 сантиметра и 3,240 кг. Татко Айри го нарече с всичко да се справя добре, да е здраво и да стане учен човек. И сподели, че бебето е кротичко и не пречи на баща си за уроците. Айри, който нашумя през 2016 г. с факта, че не е положил матура, защото съвпадала с деня на сватбата му, успя да я вземе от втори път и продължи да се образова в Аграрния университет по специалност „зооинженерство“. Сега е във втори курс там, но вече учи и „Здравен мениджмънт“ в представителството на Анадолския университет в Пловдив.

Дядо за втори път стана през юни общинският съветник от БСП Николай Радев. Дъщеря му Радомира, която живее в София със семейството си, роди момиченце, а за щастливото събитие дядото се похвали във Фейсбук. „Щастлив съм безкрайно! Имам внучка Валерия!” написа Радев. Веднага под поста му заваляха поздравления и пожелания към малката принцеса да е здрава, обичана и безгрижна и да има много късмет в живота си.

Трета рожба проплака през лятото и в семейството на политиците Радослава и Атанас Ташкови.  Зам.-шефката на Общинския съвет и председател на групата на ГЕРБ даде живот на малкия Димитър, който носи името на бащата на съпруга й. Ташкови имат две дъщери - Светла на 16 години и Ивана на 13, които бяха във възторг при появата на малкото им братче.

На второ детенце се радва и кметът на община Раковски Павел Гуджеров.  На 13 август на бял свят се появи дъщеричката му Янислава, която бе с перфектни мерки - тежи 3 кг и е висока 48 см. и е "одрала кожата" на татко си. Павел и съпругата му Анелия имат и син Андрей, който е на 4 години.

"Искам да благодаря на д-р Патишанов  и на целия лекарски екип за грижите. Дай Боже, повече деца да се раждат в България. Вече и аз имам принос към бейби бума в община Раковски и се надявам през втория ми мандат да увелича демографският прираст с още един наследник", каза развълнуваният татко, който бe в еуфория след раждането на малката принцеса. Той издаде, че малката е кръстена на майка му  Янка.

През октомври пък кметът на Община "Марица" Димитър Иванов стана дядо за втори път. Управникът летеше от щастие, след като разбра, че синът му Иван и снахата Галя са го дарили с още един внук. Малкият юнак се казва Иван и е кръстен на баба си по бащина линия. Той се появи на бял свят с перфектни мерки - тегло 3,5 кг и височина 52 см. Най-нетърпелив да прегърне малкото си братче бе баткото Димитър, който е на 3 г.

За бебе се черпиха и в Общинския съвет в Асеновград. Броени дни преди Коледа общинският съветник от АБВ Иванка Авкова стана майка. Нейният първороден син Ангел се роди с манекенски размери и най-вероятно ще притежава стройната фигура на майка си. Бебето е с размери 51 см дължина и тежи 3300 грама.

Авкова е общински съветник първи мандат. Младата съветничка е един от радетелите на идеята на АБВ-Движение 21 майчинството за втората година да бъде вдигнато до минималната заплата.

 „Предлагаме майчинските през втората година да бъда изравнени с размера на минималната работна заплата, както и тези майчински да се плащат, дори и ако майките се връщат на работа, преди да е изтекъл 2-годишният срок на майчинството“, подкрепи преди време предложението за подпомагане на младите родители – работещите майки.

На първа внучка се радва кметът на Съединение Атанас Балкански. На 21 декември дъщеря му даде живот на момиченце, което ще носи красивото име Ева. Новината съобщи кметът на Стамболийски Георги Мараджиев, който е близък приятел на щастливия дядо. 

„Искам да му кажа едно сърдечно: "Добре дошъл в отбора на щастливите дядовци" и да му пожелая много здраве и щастие на него и на неговите близки”, написа във Фейсбук профила си Мараджиев.

Днес освен личен празник на същата дата Атанас Балкански отпразнува заедно със съгражданите си и 50 години град Съединение и 40 години община Съединение.