През 2017 година станахме свидетели на унижения, заплахи, безрасъдно шофиране и катастрофи от страна на шофьори и кондуктори от градския транспорт. Случаите с всеки изминал ден ставаха все по-фрапиращи и нагли, а потърпевшите са всички пловдивчани, за които работи уж удобният транспорт. Затова и направихме специална рубрика "Бай Ганьо в рейса". 

През последните 12 месеца ви показахме как най-безцеремонно служителите в рейсовете в Пловдив газят законите, подиграват се на пътниците и дори ги унижават. Байганьовщината в градския транспорт трудно може да се събере в един текст, затова решихме да ви припомним най-нелепите ситуации.

Още в първите дни на изминалата година, кондуктор заплашил пътник с електрошок, защото се бе облягал на вратата на автобуса. Инцидентът бе станал по линия 99. Тактично пловдивчанинът се е отместил след забележка на висок ток, но служителят не бил забелязал това и започнал яростно да крещи. Последвали спирачки. Водачът отворил вратите, а кондукторът започнал да бута пътника. Той обаче отказал да слезе и служителят извадил електро шок. Всичко се е разминало без наранени, но… унижението и срама дълго време са следвали потърпевшия пловдивчанин.

На публично унижение бе подложена пловдивчанка в автобус N 20. Още при качването си тя забелязала, че на седалките зад шофьора има две свободни места, а третото заето от багажа на кондукторката. Съвсем тактично пловдивчанката седнала на свободното място, но това не останало незабелязано от служителката. Тя започнала да крещи по дамата и да й държи сметка, защо е седнала на това място. Нашата читателка си отстояла позицията, но това още повече разпалило кондукторката и на все слушание извикала: Теб като не те оправя мъжът ти, явно си изнервена. Такъв срам не пожелаваме на никой.

Освен с вербална, служителите от рейсовете са стигали и до физическа такава с пътници. За случая ви разказахме през май месец. Кондуктор на няколко пъти ударил ученик. Момчето се качило в автобус по линия 25. Той нямал карта, а за свое нещастие не носел и никакви пари. Тогава служителят започнал да го унижава и удря . Благодарение на друг пътник, който се намесил, гаврата приключила.

Следващият разказ е за едно абсурдно поведени на кондукторка по линия 26. Пътничка е подала сумата за билет-един лев,  но в резултат на това тя получила присмех в лицето. Кондукторката извадила друго левче и заявила, че на пътничката е по-малко от другите и много по-различно (т.е. фалшиво). Оказало се че монетата е била просто зацапана. Това не се понравило на служителката и заявила, че няма да го вземе. Ако не й се даде друго левче пътничката трябва да слезе. Естествено по-умният отстъпил и пътничката платила с друга, по-лъскава монета.

Следващият случай отново е свързан с парите за билет. Този път не е заради зацапана или уж фалшива монета. Кондуктор в автобус N 10 вдигнал скандал на жена, защото платила с дребни монети. В случая дамата е очаквала скандала, но по думите й просто е нямала други пари. Първоначално служителят не казал и дума, но… само след минута той се върнал, хванал я за ръката и започнал да крещи: "Такива стотинки повече да не даваш, че....". Дамата е била изключително ядосана и в същото време засрамена, защото пълен автобус са гледали грозната сцена.

 През изминалата година се нагледахме и на цигарен дим в превозните средства. На няколко пъти ви разказахме, как шофьорите превръщаха автобусите в барове. Един от примерите е в автобус номер 10. Тогава й кондукторката запали цигара, за да прави компания на колегата си. Парадоксът в случая е, че двамата пушили на фона на окачената табела за забрана на тютюнопушенето в превозното средство.

Още една пушачка влезе в нашата хроника. Случая обаче е гарниран с обиди към пътници, дръзнали да направят забележка на служителката. Грозната сцена започнала с забележка към пътник, че е седнал на мястото на билетопродавачката. За да успокои нервите тя запалила цигара в превозното средсво. Димът се разнесъл сред пътниците, сред които имало деца. Малчуганите направили забележка на кондукторката, а тя с цялата си наглост ги нарекла „лигла” и „патка”.  В същото време шофьорът също си опъвал от тютюневото изделие и дори не взел отношение по казуса. Намесата на по-възрастни пловдивчани предотвратила по-сериозен скандал.

Поредните байганьовски случаи са с вкус на собственическо отношение...

Оказва се, че кондукторките в някои пловдивски автобуси гледат на тях като на нещо... много свое. Толкова свое, че пътниците изобщо не трябва да използват... седалките например. Десетки пътници са били хокани и гонени, защото са ползвали „седалките на кондукторите”.  Деца и възрастни са били принуждавани да се „лашкат” като чували с картофи, само защото няма къде да седнат. Стигало се е до скандали, а дори и до сваляне на пътници от автобусите.

Няма как да подминем и случая с заложническата драма в рейс по линия 27. Шофьорът иззе ролята на полицай и задържа цял автобус с пътници заради едно почукване по вратата. 

Водачът не отворил предната врата. За да не се блъскат хората, студент почукал на предната и последвало скандала. След като всички се качили, водачът затворил вратите и повикал полиция, тъй като момчето се „правело на интересен”. В сигнала си той разказал на дежурните, че агресивен пътник се е опитал да строши стъклото на предната врата. Той поискал да слезе от автобуса, но водачът отказал да отвори вратите. Пътниците също са станали част от заложническата драма. Близо 15 минути никой не е успял да слезе или да се качи, до пристигането на патрул от Първо районно. При пристигането на органите на реда се констатирало, че нищо от сигнала не е истина.

Примери, примери, примери. Сигнал след сигнал, а резултатът никакъв.Идеята е все повече пловдивчани всеки ден да ползват  градския транспорт, за да бъдат намалени вредните емисии във въздуха от стотиците коли по пловдивските улици. За съжаление обаче подобни ситуации по никакъв начин не стимулират пловдивчани да сменят транспорта.  И ако мнозина са се отказали, то възрастните хора нямат избор. Дано все пак някой ден служителите в градския транспорт си спомнят, че живеем в Еропа и ще бъдем европейска столица на културата. Затова е добре маниерите ни и куултурата ни също да бъдат по европейски модел. Надяваме се през следващата година все по-рядко да използваме рубриката "Бай Ганьо в рейса".