Инспекторът от Областната дирекция по безопасност на храните д-р Мохамед Хамза , който бе арестуван с рушвет 500 лева, бил "нареден" твърдят негови близки. Служителят отишъл на срещата по настояване на собственик на склад в Пловдив, който няколко дни по-рано получил акт за нарушение. Той молел инспектора да му помогне и му подал плик, в който казал че е въпросния акт. В момента, в който Хамза прибрал плика в джоба си, в ресторанта нахлули ченгетата и му щракнали белезниците. Това е версията на хора близки до лекаря, който е от сирийски произход. 

Акцията бе проведена вчера от ДАНС и Икономическа полиция под ръководството на Окръжна прокуратура. При същата акция, в автомобил в Пловдив, е задържан и 50-годишен мъж, за когото има данни, че е участвал като посредник в сделката.

До момента е установено, че на 13 април 2016 г. обвиняемият е поискал сумата от 1500 лв. и приел 1000 лева от Н.С. от Пловдив, в качеството му на пълномощник на частно дружество. Месец по-късно, на 12 май, Хамза Мохамед е приел още 500 лв. от същия човек. Парите са били дадени, за да упражни обвиняемия влияние при вземане на решение от длъжностни лица - директора на Областна дирекция по безопасност на храните - Пловдив и началника на отдел "Контрол на храните" там.

Целта е била да се повлияе на произнасянето им по преписка за извършена проверка на склад на Брезовско шосе, стопанисван от дружеството, което Н.С. представлявал. Проверката е завършила с Констативен протокол и Акт за установяване на административно нарушение. Инспекторът е обещал да съдейства за това размерът на глобата за нарушението да е в минимален размер. 

Сириецът е втори ден в ареста. "Разтревожени сме за доктора, защото той не е добре със здравето. Има тежък диабет, преди няколко дни се върна от Турция, където му правиха изследвания" коментират приятели на Мохамед. В сирийската общност той се ползва с добро име, познатите му го определят като човек, който винаги е готов да направи услуга. Според други сирийци живеещи в Пловдив, стандартът му на живот не бил много висок. 

Д-р Хамза Мохамед живее в България от 30 години. Той е кюрд и е учил медицина в българия по линията на обмен на студенти, поддържана от комунистическите партии в различните държави преди прехода. 

Още новини от деня гледайте в емисията в TNS TV:

TNS.bg