Близо 1300 сармички вече къкрят в огромен казан под вещото ръководство на Ути Бъчваров. От рано тази сутрин топкулинарят готви благотворително в Дома за възрастни хора в Пловдив. В социалното заведение на Коматевско шосе той демонстрира умения по виене на задължителните за празничната трапеза сарми. Помагат му деца доброволци и малчугани от Центъра за настаняване от семеен тип „Олга Скобелева“, предаде репортер на TrafficNews.bg. Гости на празника са зам.-кметовете Георги Титюков и Александър Държиков, както и председателят на Общинския съвет Савина Петкова. Преди минути тук пристигнаха и коледари, които със своите наричания пожелават живот, здраве и по-добри дни на домакините си.

„Тайната е в месния бульон, в който ще се варят сармите - със зелева чорба, много подправки и червен пипер“, разкри Ути. Понеже за Пловдив са характерни червените подправки, затова заложил на червения пипер. Каймата пък е бабекова. „Брутално транжирахме зелето, като махнахме дебелите жилки. Всичко това го направихме с много любов с моите помощници и се получи страхотна симбиоза между млади и стари. Страхотен екип“, допълни кулинарят. Със свой специалитет - печен фасул, участва и майстор готвачът Николай Боруков.

Празникът ще продължи през целия ден. Майстор-пекарят Димитър Йолтов се грижи за хляба на трапезата. Има и хубаво вино и тъмна бира.