Новите технологии навлизат все повече в ежедневието ни. Всевъзможни джаджи стават неизменна част от различни сфери и правят живота ни значително по-лесен. Една от тези области е тази на медицината.

Само преди дни станахме свидетели на първата доставка на бъбрек, извършена от дрон. Човешкият орган беше предназначен за трансплантация, а доставката му се оказа напълно успешна.

Дронът е разработен от експерти от университет в Мериленд. Създаден е така, че да бъде едновременно изключително бърз, евтин и безопасен метод, с който да се изпревари часовника и чакащите трансплантация да получат шанс за живот.

Доставката, извършена от дрона, е била на изключително късо разстояние. Но все пак пробивът е исторически. Устройството е било създадено така, че да поддържа функциите на човешки орган и едновременно с това да го достави максимално бързо до реципиента, което само по себе си е голям пробив в сферата на медицината.

Пациентът, получил новия бъбрек, е всъщност 44-годишна жена от Балтимор. Прекарала 8 години в чакане, след като била диагностицирана с бъбречна недостатъчност.

Защо е необходимо трансплантацията да се извърши възможно най-бързо?

Освен, че на карта е заложен човешки живот, колкото по-бързо един орган стигне от донора до реципиента, толкова по-добре. След като органът бъде отстранен от донора, той става по-уязвим с всяка изминала секунда. Един от най-фините моменти при подобна операция е именно пренасянето на органа. Бъбрекът, транспортиран от специалния дрон, е достигнал до своя получател за 5 минути.

В голяма част от случаите обаче нещата не завършват по план. Обикновено органите се транспортират със самолет, а заради натоварения въздушен трафик понякога се получават закъснения. В процентно отношение грубо 1.5% от органите, предназначени за трансплантация, не достигат до пациентите.

Превод и редакция: TrafficNews