През последните десет години сме свидетели на огромни промени в сектора на криптовалутите.

Биткойн, например, премина от интересен експеримент в портфейла на масовия инвеститор към нов клас активи и цифрово злато.

Цената на биткойн и основните криптовалути пада рязко

Криптовалутите определено са част от духа на времето, а спекулантите отчаяно искат да разберат как ще се развие биткойн и ще реагира на бързо променящия се пазар през 2022 г.

Тъй като интересът към криптовалутите става все по-масов, възходът на биткойн е донякъде забавен от появата на съперничещи си валути, които се стремят да заемат възприетото като господстващо челно място на първоначалния пазарен лидер.

Биткойн не отговаря на прогнозата на анализаторите за началото на 2022 г., тъй като цената му е значително под границата от 100 000 долара, въпреки че има надежда, че това ще се промени през следващите месеци.

Общата стойност на цифровите валути се утрои през 2021 г., но очаквайте повторно този феномен, поне в близко бъдеще.

До преди дни общата стойност на всички цифрови валути беше 2,34 трилиона долара. Това е тройно увеличение от мястото, където крипто пазарът започна годината, и е значително по-висока възвръщаемост от еталонния S&P 500 през 2021 г. с коефициент седем.

Какво може да повлияе на биткойн?

Тъй като пазарът на криптовалути все още е в относително начален стадий, има много малко история, на която да базираме модели и прогнози.

Освен това, липсата на исторически опит създава сериозна трудност пред това да се определи какви социални и политически фактори биха могли да повлияят на цената на биткойн занапред.

Промяната в паричната политика на Федералния резерв на Съединените щати предизвиква известно безпокойство сред биткойн ентусиастите. Федералният резерв обяви, че ще прекрати програмата си за изкупуване на облигации с по-бързи темпове и това гарантира, че прогнозираните лихвени проценти се повишат значително за 2022 г., което може да увеличи натиска върху биткойн в краткосрочен план.

Пазарът на криптовалута ще претърпи значителна корекция

Тъй като пространството за криптовалута се ръководи предимно от надежда и очаквания, а не от нещо осезаемо, би било разумно инвеститорите да очакват доста голяма корекция през 2022 г.

Като начало историята показва, че реверсите са ежедневие. Общата стойност на всички цифрови валути се е повишила с повече от 1500% през последните 21 месеца, но все пак не сме свидетели на значителен ръст в приемането на блокчейн или използването на крипто плащания, извън Ел Салвадор, давайки на биткойн (CRYPTO:BTC) зелена светлина като законно платежно средство.

За да надградим тази точка, пазарът на криптовалути не е успял да се отдели от фондовия пазар по време на периоди на волатилност. Въпреки че инвеститорите могат да разглеждат цифровите валути като свои собствени уникални единици или дори като хеджиране срещу фондовия пазар, данните доста ясно показват, че когато фондовият пазар коригира по-ниско, следват цифровите валути. Това е тревожно, като се има предвид, че множество фактори предполагат, че на хоризонта може да се очертае двуцифрена процентна корекция на фондовия пазар.

Инвеститорите също трябва да се притесняват от използването на марж в крипто пространството. Тъй като някои крипто борси, предлагащи на своите клиенти до 100 пъти ливъридж върху тяхната парична позиция, едно бързо движение в грешна посока може да разтърси наддаванията за марж, които от своя страна да реформират целия пазар.

Трябва ли да инвестирате в биткойн през 2022 г.?

Именно липсата на емпирични исторически ориентири прави такъв въпрос изключително сложен, въпреки че предварителните модели предполагат, че като цяло 2022 г. може да не е толкова успешна година за биткойн, колкото се оказа 2021 г.

Засилените опити за налагане на правителствен контрол върху криптопазарите не само не помогна за регулирането на криптовалутите, а напоследък причини интензивни колебания в цените, които винаги предизвикват паника на инвеститорите и така се създава ефект на доминото. 

Някои експерти прогнозират, че може да има рязък спад в стойността на биткойн през първите месеци на 2022 г. Може би хората трябва да следят пазара отстрани - поне засега, вместо да скачат с главата напред в инвестирането.

Ето обаче и прогнози за основните криптовалути на пазара: 

Биткойн (BTC)

Няколко фактора подкрепят по-високите цени на биткойн, включително по-добро приемане на криптовалутата от традиционните компании, правителства и банки и нарастващото търсене от биткойн ETF.

Експертите казват, че биткойн има възможност да надхвърли $100 000 до края на 2023 г., но някои анализатори твърдят, че тази цел може да бъде постигната още до края на първото тримесечие на 2022 г.

Няколко други все още са предпазливи при прогнозирането на конкретна дата или година и очакват биткойн да не достигне повече от 70 000 долара до края на 2022 г.

Карол Александър, професор по финанси в университета Съсекс, очаква биткойн да падне до 10 000 долара през 2022 г., което на практика ще унищожи всичките печалби, осъществени посредством него, през последната година и половина.

Биткойнът получи сериозен тласък през 2021 г., когато Салвадор стана първата страна, която го въведе като законно платежно средство през септември. Най-голямата криптовалута в света по пазарна капитализация се радваше на редица предимства за първи път през последното десетилетие, но признаването от която и да е държава като законна валута беше истинско първо.

През 2022 г. е доста вероятно да видим поне една, ако не и повече държави, които експериментират с биткойн като правна форма на валута. Причината е проста: инфлацията расте в повечето страни по света. Тъй като правителствата по целия свят печатат пари и приемат планове за разходи, предназначени да поддържат икономиките си "над водата" по време на пандемията, цените на стоките и услугите се покачват. Биткойн, с ограниченото му предлагане на монети от 21 милиона, се разглежда като възможен хедж срещу хиперинфлация.

Освен това, други нации ще могат да използват примера като стратегически план, когато пускат биткойн на територията си. Докато биткойн се рекламира като валута на бъдещето, пускането му в Ел Салвадор беше засегнато от технически проблеми и многобройни опити за кражба. Други държави ще могат да се поучат от грешките на Салвадор, което може да ги направи по-уверени при приемането на най-голямата цифрова валута в света като законно платежно средство.

Ethereum (ETH)

Ethereum също генерира своята инерция през 2021 г. и е важно да се признае как стойността му скочи, след като беше обявено стартирането на надстройката на ETH 2.0.

Очаква се този проект за надграждане да бъде продължен и през 2022 г., което според анализаторите е един от основните фактори, които ще доведат до скок на цената на ETH – до $6000 до края на 2022 г.

Инвеститорът милиардер Марк Кюбан наскоро каза, че вижда по-голям потенциал за растеж в използването на Ethereum, отколкото на Bitcoin.

„Харесвам повече Eth/L2 и няма смисъл да споря за "Tрилемата*", срив наполовина или инфлация“, каза той.

„Харесва ми повече, защото мога да видя неограничен брой приложения, които ще променят света на бизнеса и потребителското изживяване завинаги. И за да ги използвате, трябва да закупите Eth/L2. BTC няма това привличане на търсене.", посочва още той. 

*Трилемата на блокчейн се отнася до широко разпространеното убеждение, че децентрализираните мрежи могат да осигурят само две от три предимства във всеки даден момент по отношение на децентрализацията, сигурността и мащабируемостта.

Binance Coin (BNB)

Повече от 1 милиард долара дневен обем на търговия прави Binance Coin сред най-популярните днес.

Най-голямата заплаха за него обаче е огромната волатилност, тъй като някои анализатори твърдят, че цените може да се понижат, и то с много. Зависимостите на криптовалутата с други големи играчи на криптопазара също не са за подценяване. 

Все пак някои експерти по бикове прогнозират, че Binance може да премине границата от 1000 долара до края на 2022 г.

Солана (SOL)

Въпреки че цената на монетите Solana започна да расте още през февруари, тя не усети срива, който се случи в края на пролетта, толкова силно, колкото ETH и BTC.

След доста бавно покачване през юни и юли, стойността му проби в средата на август и продължи да нараства до средата на септември.

До края на 2022 г. експертите прогнозират, че цената на SOL може да стане по-стабилна и да достигне $300 или дори над $400.

Dogecoin (DOGE)

Още през 2020 г. някои анализатори прогнозираха причината за внезапния възход на DOGE и следователно твърдяха, че DOGE е достойна дългосрочна инвестиция.

Що се отнася до 2022 г., криптовалутата се очаква да достигне $0,27 до края на тази година и да достигне $0,3 към началото на следващата годината.

Шиба Ину (SHIB)

SHIB скочи през май, но бързо беше избутан от DOGE.

Въпреки това през юни тази година крипто започна да разчиства пътя си към върха.

Според някои експерти се очаква SHIB да достигне $0,00007698 до юни 2022 г. и да достигне $0,00008267 до края на годината.

Очаква се монетите с тематика куче - като Шиба Ину, гледащо в далечината, да взривят пазара тази година. Те ще са много тематични през китайската кучешка 2022 година. Очаква се подобна да е съдбата не само на мем монетите Шиба Ину (CRYPTO:SHIB), но и на Dogecoin (CRYPTO:DOGE) и Флоки Ину (CRYPTO:FLOKI). 

Шумът в социалните медии направи и трите тези вдъхновени от Шиба Ину монети горещи стоки през 2021 г. В един момент Шиба Ину беше по-висок с повече от 121 000 000% увеличение на база от година до момента, като Dogecoin нарасна до 27 000% между началото на ноември 2020 г. и началото на май 2021 г. Междувременно Флоки Ину предложи по-„скромни“ четирицифрени печалби тази година.

Но това, което всички тези криптовалути имат общо, е липсата на конкурентни предимства и диференциация. Например, Shiba Inu не е нищо повече от токен ERC-20, изграден върху блокчейна на Ethereum. Това означава, че е обект на същите високи такси за транзакции и забавяне на обработката, които оказват влияние върху мрежата на Ethereum. Подобна е историята и за Dogecoin, който има значително по-високи такси за транзакции от повечето популярни разплащателни монети.

Тези мем монети също нямат реална полезност. Според онлайн бизнес справочника Cryptwerk, само 392 глобални търговци приемат SHIB. Нещо повече, крипто борсите представляват над 10% от тази цифра, което означава, че дори 392 са щедро висок брой за Шиба Ину. Floki Inu има също толкова лоша полезност в реалния свят.

Дори историята сочи, че разпространените разплащателни монети с огромни краткосрочни печалби често претърпяват реверсии, вариращи между 93% и 99%.

Ако има много ясна тема за 2022 г. в крипто пространството, това е да се избягват разпространените монети на тема Шиба Ину, които не предлагат нищо съществено. Но е годината на кучето и е малко вероятно този завет да бъде възприет. 

Тера (LUNA)

Експертите твърдят, че средната цена на LUNA може да надхвърли границата от 105 долара до края на 2022 г., като максималната прогнозна цена е около 120 долара.

Кардано (ADA)

Токенът ADA нарасна с приблизително 600% от година до дата.

Много пазарни анализатори смятат, че цената му ще премине 2 долара през първото тримесечие на 2022 г. и ще се покачи до 3 долара.

Полкадот (DOT)

Техническите анализи показват, че цените на DOT може да скочат, тъй като създателите му разработват своя собствена блокчейн платформа и разчистват пътя за нейното участие в големите борси за криптовалути по света, като цените достигат до $60.

Cosmos /Космос/ (АТОМ)

Маркус Сотириу, анализатор в базирания в Обединеното кралство брокер за цифрови активи GlobalBlock каза, че най-добре представящият се алткойн от слой 1 през 2022 г. може да бъде Cosmos (ATOM), поради значителното приемане от големи активи в момента, като Binance Chain, OkEx, Crypto.com, Terra (LUNA ,) Binance Chain (BNB), Crypto.com (CRO), OkEx Chain (OKEx) и Thorchain (RUNE).

Avalanche /Лавина/ (AVAX)

Техническият анализ и прогнозата на AVAX разкриват, че през 2022 г. монетата може да премине средно 130 долара.

Стив Ерлих, главен изпълнителен директор на платформата за криптовалути Voyager Digital, каза, че пазарите едва сега започват да забелязват мащаба, скоростта и ефективността, които вече са налице и процъфтяват с Avalanche.

„Докато други платформи се борят с увеличаването на мащаба, ще има инвеститори и потребители, които ще се стичат към платформи, които могат да се справят с пропускателната способност“, добави той.

Монетите на Metaverse ще останат горещи

Едно от сигурните предположения на криптоанализаторите е, че поне през първата половина на 2022 г., монетите, базирани на метавселени (т.е. следващата итерация на интернет, която“ ще позволи на потребителите да взаимодействат с 3D среди), ще останат значително стабилни и нарастващи. 

Трезвия поглед показва, че е много малко вероятно скоро да видим значителна монетизация на метавселената. Всъщност никой дори не е сигурен дали метавселената ще бъде корпоративно управляван проект от подобни на Meta Platforms, или дали платформите за виртуална реалност, изградени върху децентрализиран блокчейн, ще доминират в пейзажа.

Но единственото нещо, което е ясно е, че крипто инвеститорите са готови да преследват такива токени, ако имат нещо общо с метавселената. Например, The Sandbox (CRYPTO:SAND) скочи до небесата с почти 16 500% през 2021 г., като Decentraland (CRYPTO:MANA) скочи с „само“ 4300%.

Това, което прави тези проекти толкова интригуващи, е, че за разлика от създаването и развитието на герои и виртуален свят в традиционните игри, потребителите притежават правата върху цифрови парцели в рамките на The Sandbox и Decentraland като незаменими токени (NFT). NFT могат да се използват в тези виртуални светове като форма на валута или могат да бъдат монетизирани на съответния пазар на платформата. Тази тема за игра и печалба може да бъде движеща сила за SAND и MANA през 2022 г.