За да се защити от хакери, американският щат Вирджиния ще замени електронните избирателни машини с устройства, които приемат обикновени хартиени бюлетини, на предстоящите през ноември т.г. местни избори.

Досега жителите на Вирджиния можеха да гласуват чрез терминали, като просто натиснат един бутон на сензорния екран. Процедурата на гласуване с използваните до момента машини беше изключително в електронна форма. Сега обаче администрацията връща хартиените бюлетини, за да си подсигури възможност за повторна проверка на резултата, ако хакери се намесят в гласуването.

На предстоящите избори щатът ще използва апарати, които могат да произведат хартиено свидетелство за волеяизявлението на гражданите, съобщи Politico, цитиран от technews.bg. Новите терминали предлагат на избирателя хартиена бюлетина, която той попълва собственоръчно, а апаратът я сканира и отчита резултата. По този начин, чрез хартиената бюлетина, може да се провери във всеки момент резултатът от гласуването, в случай на взлом на електронната система за броене на гласовете.

Властите обясняват промяната в технологията за гласуване с ширещите се опасения за намеса на хакери в избирателния процес. По тази причина е решено вотът на гражданите да бъде съхранен допълнително и на хартия. Изтъкват се многобройните информации в американски медии за подривна дейност от страна на чуждестранни хакери в изборите за президент на САЩ в края на 2016 г.

През юли т.г. на хакерската конференция DEF CON в Лас Вегас специалисти по сигурност показаха колко лесно могат да хакнат избирателните машини, като използваха 30 компютризирани урни втора употреба, придобити от eBay и от правителствени аукциони. В хода на експеримента беше симулирана изборна процедура, при която в рамките на 90 минути експертите пробиха защитата на системата. След това една от машините беше компрометирана отдалечено през безжична мрежа.