Омръзна ви да се борите с ограничената памет на вашия смартфон с цялото това разнообразие от приложения, клипове и снимки? В близко бъдеще този проблем ще бъде решен. Скоро вашият смартфон ще разполага с над 1 терабайт (1 TB) вътрешна памет, като ще оперира 10 пъти по-бързи от стандартните карти памет.

Samsung обяви, че стартира масово производство на чипове с памет от 1 TB за смартфони, предава TechCrunch.

Южнокорейският гигант е добре познат, като компания производител на мобилни устройства, но реално нейният най-печеливш бизнес е прозиводството на чипове. Няма официална информация кога те ще попаднат в телефоните, но от Samsung посочват, че ще увеличат производството през първата половина на тази година.

„Смартфон ентусиастите скоро ще могат да се наслаждават на капацитет, сравним с този на премиум преносимите компютри, без да трябва да слагат допълнителни карти памет в телефона си”, заявяват от Samsung.

Памет в размер на 1 TB е два пъти по-голяма от тази, която произвеждаше до сега Smasung. Последният й чип се използва в модела Galaxy Note 9, като предлага пространство в размер на 512 GB. Чрез поставянето на карта памет към устройството, потребителите могат да преминат границата от 1 TB.

Обявлението на корейската компания ще реши този проблем без наличието на SD карта, но освен всичко друго, ще повиши и скоростта на представяне на устройствата.

От Samsung посочват, че новата технология позволява скоростта да достигне 1 000 MB в секунда (MB/s). С други думи, HD видео с размер 5 GB ще се трансферира за едва 5 секунди. За сравнение, при стандартните microSD карти това се случва за около минута.

По-голямата памет ще позволи и по-високо качество услуги, като например снимане на видео във висока резолюция. Всичко това звучи чудесно, но дали новите чипове ще влезнат в оборот до края на тази година?

Вече има спекулации, че най-новият модел Galaxy Note 10 ще включва и модел с 1 TB памет, но засега няма потвърждение за това.