Собствениците на смартфони разполагат с разнообразни възможности да отключват своите устройства. Всеки от нас може да избере дали да го прави с класически PIN код и шаблон за отключване, или да заложи на сензор за пръстов отпечатък. Има и голям брой модели с Аndroid, които предлагат възможност за сканиране на лицата, което според мнозина анализатори е най-сигурния биометричен метод, пише Digital.bg. Екип от специалисти на Forbes проведоха серия от тестове, за да разберат дали това твърдение е достоверно.

Любопитният експеримент включва използването на изкуствена човешка глава, която е създадена с 3D принтер. Резултатите им показват, че по този начин лесно могат да преодолеят защитата на системите за лицево разпознаване в смартфоните. Teстовете им са направени на пет популярни модела: Samsung Galaxy S9, Galaxy Note 8, OnePlus 6, LG G7 ThinQ и iPhone X. Оказва се, че използването на 3D модел на глава е напълно достатъчно да отключат четирите устройства с Android.

 

Изкуственият модел струва $380 и показва по добър начин, че е най-добре да използваме няколко метода за отключване. Това е единственият начин да сме сигурни, че друг човек няма да има достъл до личните ни данни в смартфоните. Биометричните технологии са по-бързи и удобни за използване, но защитата им може да се преодолее доста по-лесно. Изборът на сложна парола с 20 цифри например е максимална сигурна опция, но ще трябва всеки път да я въвеждате на екрана.