Facebook възнамерява да интегрира техническата инфраструктура на трите услуги, които притежава - WhatsApp, Instagram и Facebook Messenger. Всяка от тях ще продължава да функционира като самостоятелно приложение, но благодарение на единната система за съобщения потребителят на едната програма ще може да комуникира с потребителя на друга в екосистемата на Facebook.

За да се случи това, хиляди инженери на Facebook ще трябва да преструктурират WhatsApp, Instagram и Facebook Messenger на най-основно ниво, пише hitech.vesti, позовавайки се на източници на The New York Times.

В допълнение всички приложения ще поддържат криптиране на данните - метод, който се счита за един от най-надеждните начини за защита на комуникациите.

Вестникът не уточнява кога ще се случи интеграцията на платформите. Според информаторите на NYT Facebook току-що е започнал работа и планира да приключи до края на тази година или началото на 2020 година.
Унифицираната система за съобщения ще позволи на компанията да запази потребителите в рамките на своята екосистема и по-успешно да се конкурира с iMessage на Apple, Android Messages и чат платформи на Google.