Кризата със скъпия ток за бизнеса засегна и собствениците на електромобили в Пловдив. В продължение на две години местното енергодружество EVN в сътрудничество с общината предлагаше напълно безплатно зареждане на този тип автомобили в центъра на града. От началото на февруари обаче услугата е платена, а цената е сред най-високите - 0,99 лв/kWh.

Две от електроколонките са в центъра на града - ул. "Христо Г. Данов" 37 (пред централата на EVN) и до Голямата базилика (бул. "Княгиня Мария Луиза" 3), което ги прави подходящи за всички, които посещават обекти в центъра - институции, обществени, туристически места и други.

Третата зарядна станция е пред EVN Топлофикация (ул. "Васил Левски" 236) на изхода към магистрала "Тракия".

Зарядните станции на ElDrive под тепетата също вече са по-скъпи - 0,90 лв/kWh. Няма значение от вида на станцията за зареждане, дали е AC или DC, тоест бързо или бавно зареждаща. Освен тази цена, собствените на електрически коли заплащат и първоначална такса от 0,50 лева.

До края на годината областната администрация в Пловдив планира да изгради безплатна за гражданите зарядна станция, която ще се захранва от соларна централа, разположена на покрива на сградата.

Все повече зарядни станции за електромобили в Пловдив, какви са плюсовете на колите на токЕС ще помага с до 6135 евро, за да сменим старата кола с електрическа

Справка на TrafficNews показа, че превозните средства с електрически двигатели, регистрирани в цялата пловдивска област са едва 425. От тях леките автомобили са 208, а товарните 15. В Пловдив за изминалата година има регистрирани общо 398 електромобила. Според справка от МВР, от тях леките автомобили са 183, мотоциклетите са 2, мотопедите - 163. Товарните електрически автомобили са 15, четириколесните превозни средства - 31, триколесните - 2, а товарните моторни триколки са 2 броя. За да има повече екологичен транспорт и да се увеличи бройката определено е необходимо изграждането на повече зарядни станции и повече стимули.

За сравнение, в Германия доставчикът на електроенергия Stadtwerke München (SWM) съобщи, че вдига цената за зареждане на електрически автомобили и от 1 април 1 kWh на АС зарядните станции ще се повиши от 38 на 49 евроцента, а при „бързите“ DC зарядни станции тарифата ще бъде увеличена от 38 на 69 цента за киловатчас – което съответства на 80 процента ръст.