Сервизи за чип тунинг и модификация на автомобили спокойно рекламират дейността си из социалните мрежи, а колите с „подобрения” се превръщат в истински кошмар, не само за участниците в движението, но и за обикновените граждани.

Въпреки новите условия за преминаване на Годишен технически преглед, модификациите по автомобилите стават все по-популярни и е публична тайна, че поне 50% от колите по улиците на Пловдив са претърпели дори и минимални леки подобрения. Освен, че оставят димна завеса след себе си, тунингованите автомобили замърсяват околната среда, а модифицираните двигатели и генерации тормозят гражданите със шума, който издават.

Преди по-малко от 2 месеца след серия от читателски сигнали до TrafficNews, от медията изпратихме запитване до Пловдивската полиция, за да разберем следят ли се колите за модификации и налагат ли се глоби на сервизите извършващи тази дейност.

Чип тунинги, сажди, генерации и шум: Гони ли полицията в Пловдив „модифицираните” колиЗа 2024 година на територията на ОДМВР - Пловдив са установени 3 случая на управление на МПС с липсващи шумозаглушителни устройства

Оказа се, че от началото на 2024 година на територията на ОДМВР - Пловдив са установени само 3 случая на управление на МПС с липсващи шумозаглушителни устройства.

В изпълнение на контролната си дейност на пътя полицейските служители следят и за техническото състояние на управляваните от водачите моторни превозни средства. Част от проверките са свързани с наличието и изправността на системите за обработване на изгорелите газове и нива на шум и по възможност се извършават съвместно с представители на Община Пловдив, РЗИ, Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ и други компетентни институции", се казва в отговора на МВР.

В Закона за движение по пътищата е предвидено налагане на глоба в размер на 200 лв. и прилагане на принудителна административна мярка по чл. 171, т. 2, б „а“ за спиране на движение на МПС до отстраняване на констатирана техническа неизправност, направени изменения в конструкцията без съответното разрешение, съдържание на вредни вещества в изгорелите газове или шум над установените норми”, допълват от Пловдивската полиция.

Контролът и санкциите за обекти, предлагащи годишни технически прегледи, се налагат от Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация. 

Санкции на автосервизи, които извършват модифициране на автомобили в нарушение на действащата нормативна уредба, се налагат от други държавни структури.

От публикувани видеа във фейсбук обаче става ясно, че подобни подобрения се предлагат съвсем легално в множество сервизи в Пловдив и областта, а освен че гаражите не се страхуват да извършват подобни интервенции, те дори свободно рекламират тази си незаконна дейност.

Чип тунингът, премахването на DPF (филтър за твърди частици) и EGR (система за рециркулация на отработените газове) клапана са популярни модификации сред автомобилните ентусиасти, които търсят да подобрят предимно производителността на своите превозни средства.

Въпреки че тези практики могат да доведат до значителни подобрения в мощността и ефективността на двигателя, те също така носят със себе си редица потенциални рискове и правни последствия и са в разрив със закона.