Дългата еротична нощ с ласки и целувки, обикновено в мисионерска позиция, без експерименти, е приблизително описание на термина „ванилов секс“.

Става въпрос за емоционално и нежно правене на любов и обикновено „сексът ванилия“ е най-често в началото на една връзка, защото позволява по-дълбоки отношения между партньорите.

Повечето хора обаче го смятат за "обикновен" или "скучен".

Единственото правило е, че при този тип секс няма място за фетиш, садомазохистични игри, използване на секс играчки. Освен това рисковите пози не са в стила му.

Първоначално, за основна поза при този тип секс се е считала мисионерската, но и други пози могат свободно да се комбинират, стига да не включат някое от „забранените неща“.

Ваниловият секс има много фенове, които твърдят, че той повишава самочувствието им, облекчава стреса и улеснява достигането им до оргазъм.

Противниците, от друга страна, смятат, че това е скучна версия на секса, практикувана от хора, които не са сигурни в себе си и за които думата приключение е чужда.

Разбира се, всеки има право да избере секса, който най много му допада. Няма да изглеждате скучни, ако харесвате „ванилов секс“, или защото искате малко „по-изискан секс“.

В крайна сметка единственото правило е: ако двама възрастни се съгласят на едно и също нещо и му се наслаждават, това е единственото нещо, което има значение.