Тайната на успешния флирт все още е в добрия външен вид, заключиха кипърските учени в проучване на повече от 800 доброволци, което показа, че тези, които са красиви, добре облечени и очарователни, имат най-добър успех с противоположния пол.

В същото време жените търсят признаци, като това дали мъжът е интелигентен и финансово стабилен, а онези, които са "по-нежни" в подхода си, се справят по-добре, докато мъжете обръщат внимание предимно на женската красота.

Като част от проучването социологът Менелаос Апостоло от Университета в Никозия и неговите колеги идентифицираха 47 различни характеристики, с които хората може да флиртуват и помолиха 808 доброволци да преценят колко е вероятно да не им се получи.

Първите три класации бяха за хумор, интелигентност и добър външен вид. Някои други функции - от мистериозен подход до определен поглед - също влияят дали ще се свържем с някого, но значително по-малко.

Освен всичко друго, изследователите откриха, че жените са по-склонни да имат по-добър партньор (който трябва да е красив), докато мъжете са по-малко заинтересовани от интелигентността, отколкото жените. В допълнение, по-възрастните участници в проучването реагираха по-добре на уважителния и любезен начин на флирт от потенциален партньор.

Хората флиртуват от векове, за да привлекат подходящи партньори, както и приятели, казаха изследователите. По традиция флиртът винаги е бил начин да покажете на някого, че имате добър потенциал за отношения. Така мъжете често биха показали своята сила или увереност, за да убедят една жена, че имат потенциал да бъдат добри бащи, докато жените подчертават доброто здраве като потенциал за майчинство. Много от тези аспекти са все още важни, макар и много по-фини.

"Добрият контакт с очите и добрата миризма помагат на флирта да бъде по-ефективен", казват изследователите в своя документ. Освен това жените наблягат на невербалното поведение и нежния подход към мъжете като важни фактори, по които оценяват мъжа, докато мъжете ценят преди всичко добрия външен вид на жена като ключ към съблазняването.

Резултатите от проучването, публикувано в списанието "Характер и индивидуална разлика", са сред 43-те най-важни причини, поради които хората смятат, че не могат да намерят партньор.

1. Лош външен вид (включително плешивост и нисък ръст)
2. Ниска самооценка / самочувствие
3. Слаба работна ръка
4. Липса на интерес към връзката
5. Лоши умения за флирт
6. Интроверсия
7. Скорошен развод
8. Лоши преживявания от предишни връзки
9. Липса на жени
10. Дебелина
11. Различни приоритети
12. Срамежливост
13. Прекомерна придирчивост
14. Безпокойство
15. Липса на време
16. Дезориентация в социалните контакти
17. Отшелник
18. Депресия
19. Лош характер
20. Трудно е да намериш жени, с които си съгласен
21. Лошо психично здраве
22. Липса на успех и постижения
23. Има връзка с друга жена
24. Липса на социални умения
25. Те не са преживели предишната връзка
26. Не знам как да започна връзка
27. Липса на пари
28. Те не се доверяват на жените
29. Те не забелязват интереса
30. Сексуални проблеми
31. Страх от връзки
32. "Не ми е интересно"
33. Страх от отхвърляне
34. "Няма да съм добър партньор"
35. „Привличат ме грешните жени“
36. Хомосексуалност
37. „Отказах се от връзката“
38. "Не си струва усилията"
39. Страх от задължения
40. Здраве - увреждане
41. Трудно е да се поддържа връзка
42. Пристрастяване
43. Нещо друго