В началния етап на всяка връзка гушкането е едно от нещата, които двойките обичат да правят. Физическата близост по този начин създава близост и носи голямо удоволствие. А студеният сезон е идеален за такава близост. 

Ако сте от хората, чийто любовен език е физическа близост, със сигурност обичате да се гушкате с половинката си и го правите достатъчно често. Гушкането обаче е полезно за всички двойки – то не само се усеща като блаженство, но и надхвърля комфорта. Известно е, че прегръдката може да има дори лечебни свойства, тъй като кара човек да се чувства обичан, подкрепян и по-спокоен. Научете 4 причини, заради които си струва да се гушкате по-често със своя партньор:

Гушкането подобрява интимността

Понякога гушкането е предшественик на романтичната интимност, но във всички случаи то създава по-дълбоко цялостно усещане за близост между партньорите. Гушкането е чудесен начин да се почувствате по-близки със своята половинка. След секс гушкането също е много важно. Всъщност това е един от начините да се погрижите за своята половинка, след като сте правили секс. Проучване от 2014 година показва, че двойките, които се гушкат след секс, имат по-високо ниво на удовлетвореност от връзката си.

Гушкането стимулира отделянето на окситоцин

Когато се гушкаме, тялото ни произвежда окситоцин, който е известен като един от „любовните“ хормони. Отделянето на окситоцин не само ни кара да се чувстваме по-щастливи и по-близки с другия човек, но и засилва нашето чувство за сигурност и безопасност.

Гушкането подобрява качеството на съня

Друго предимство на окситоцина, който се отделя по време на гушкане, е неговото успокояващо действие. Ако имате проблеми със съня, опитайте да се гушкате със своята половинка преди заспиване. По този начин ще намалите нивата на стрес и ще се почувствате по-релаксивни. Сънят ви определено ще се подобри.

Гушкането подобрява способността да се доверяваме

В човешкия мозък се случват много неща, които влияят на нашето възприятие за света. Отделянето на окситоцин с помощта на гушкане ни прави по-доверчиви и отворени. По този начин по-лесни изграждаме доверие към хората, които обичаме. Способността да бъдеш уязвим всъщност не е нещо лошо, а точно обратното - стига да е в безопасна среда и с човек, на когото може да се доверим. Доверието и честността са ключови компоненти за всяка връзка.