Думата менсплейнинг (mansplaining) е съставена от думите "мъж" и "обясняващ" и се отнася до покровителственото поведение на някои мъже към жените. Важно е да се спомене, че когато един мъж е замесен в „мъжки” разговор, той обикновено вярва, че жената не може да се включи в дискусията, освен ако не действа по „мъжествен” начин. „Никоя битка не може да успее без жените да участват рамо до рамо с мъжете.“ -Мохамед Али Джина

Мъжество е, когато един мъж изглежда необичайно снизходителен или покровителствен, особено към жените. Или поне това гласи едно от схващанията за него. Въпреки че обикновено е фино като явление, този тип поведение се свързва с мачизъм. Господинът може дори да не осъзнава поведението си и последиците от него. Мъжество е и когато мъжът говори само на шовинистични теми. Не само това, но и когато прави груби, сексистки коментари, докато говори с жена. Неговата основна цел с това е да накара жената да седне безропотно и да изслуша какво има да й каже, без да дава каквото и да е мнение.

Обвинение и сексизъм

Манипулирането кара мъжете да се чувстват висшестоящи, което е повече от сексистко. Понякога обаче манипулирането може да бъде доста фино и не толкова очевидно. Някои експерти описват менсплейнинга като комбинация от прекомерна самоувереност и невежество. Обвинението е свързано с властта. Неговият желан ефект е основно да анулира една жена и да я направи невидима в професионална или социална среда. Много мъже прибягват до манипулиране, когато са заплашени от опитна и интелигентна жена. Понякога манипулирането е насочено към други мъже. Това обикновено се случва в конкурентна среда. „Сексизмът никога не е правил жените безсилни. Той или е потиснал силата им, или я е използвал." Идеи, които поддържат концепцията за менсплейнинг

Биология

Мъжете смятат, че жените са по-слаби от тях на биологично ниво. Според тази логика естествената непълноценност на жените би направила това покровителствено и снизходително отношение необходимо. Това може да обясни защо много господа смятат, че поведението по този начин ги прави по-добри, по-човечни, последователни и чувствителни.

Всезнание

Този модел на престъпно поведение може би най-типичният. Някои мъже се смятат за по-добре запознати по дадена тема от една жена. Всъщност някои дори вярват, че са по-информирани по теми, свързани с жените, като бременност или кърмене.

 

Източник: Mila.bg